Noua tulpină Omicron stârneşte îngrijorare. Medic: „Cel mai sumbru scenariu îşi va intra în drepturi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Noua variantă de COVID-19 descoperită în Botswana ar putea fi rezistentă la toate vaccinurile realizate până acum de către oamenii de ştiinţă.

Noua tulpină COVID-19 descoperită de oamenii de ştiinţă pentru prima dată în Botswana stârneşte îngrijorare în rândul medicilor. Aceştia spun că tot ceea ce s-a realizat până acum, de la startul pandemiei, ar putea fi în zadar, dacă această tulpină chiar există şi nu va fi oprită la timp. 

„Dacă se verifică informaţia, cel mai sumbru scenariu îşi va intra în drepturi! Campania de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte importanţa vaccinării a avut acest deziderat de a preveni apariţia unei asemenea tulpini care ar putea să determine reînceperea luptei pandemice de la zero, finalitatea fiind realizarea unui vaccin care să prevină şi a unui tratament care să vindece, lucru care era atât de aproape de finalizare în ceea ce reprezintă tulpinile care se cunosc şi sunt acum în circulaţie”, a declarat medicul Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. 

Noua variantă de COVID-19 este denumită B.1.1.529 şi a fost descoperită pentru prima dată în Botswana, fiind găsite şase cazuri în Africa de Sud. 

„Să sperăm că noua tulpină, dacă ea există, cu toate că mai multe voci medicale susţin acest fapt, va putea fi limitată, iar apoi, oprită răspândirea acesteia, altfel, toată munca de cercetare de până acum va fi fost în zadar”, a mai spus Florin Roşu. 

Varianta din Botswana poartă mutaţii K417N şi E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile. Dar are şi N440K, găsit pe Delta, şi S477N, pe varianta din New York, care sunt, de asemenea, legate de evadarea anticorpilor.

Varianta are, de asemenea, mutaţiile P681H şi N679K care sunt „rar întâlnite împreună” şi ar putea să o facă şi mai rezistentă la vaccin.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ministrul Sănătăţii propune un certificat verde „universal” pentru toate activităţile. CTP: Rafila îngemănează politrucul cu profesionistul

Mamaia, perla litoralului românesc, scufundată în betoane. Cum arăta staţiunea când avea mult spaţiu verde

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite