Medicul Florin Roşu: „Masca cea mai potrivită pentru noua tulpină este FFP2” | VIDEO
0În cazul măştii textile, dr. Florin Roşu, managerului Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, spune că distanţa dintre firele textile este mult mai mare comparativ cu diametrul virusului, ceea ce poate duce la o infectare.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, dr. Florin Roşu, a explicat care este diferenţa dintre o mască chirurgicală şi una de tip FFP2 şi de ce este important să purtăm corespunzător masca.
„În momentul de faţă, recomandarea este de a purta o mască chirurgicală, noi îi spunem trei pliuri. Totodată, este formată din trei straturi, cele trei straturi asigură o etanşare mult mai importantă, mai sigură pentru cei care o poartă. Un asemenea tip de mască trebuie purtată corect, să acopere nasul şi cavitatea bucală. Mai mult decât atât, trebuie schimbată după patru ore, deci durata purtării unei asemenea măşti este până la patru ore”, explică managerul spitalului ieşean.
Potrivit acestuia, masca cea mai potrivită pentru noua tulpină este masca FFP2. „Este formată din cinci straturi, gradul de siguranţă este în consecinţă foarte mare. Poate să fie ataşat acestei măşti un filtru pe care îl vedeţi ataşat la masca mea sau masca poate să nu aibă filtru deloc”, a explicat medicul.
Insuficienţa măştii textile
Acesta explică faptul că masca textilă nu este potrivită şi nici eficientă în faţa virusului dintr-o logică simplă. „Până în momentul de faţă există mai multe tipuri de măşti, dacă discutăm de masca din material textil, aceasta, care este refolosită, nu este potrivită în vederea protecţiei noastre. Logica este una simplă, virusul are o anumită dimensiune, distanţa dintre firele textile este mult mai mare comparativ cu diametrul virusului. Astfel, acesta străbate masca textilă şi ajunge în căile respiratorii, efectul fiind infectarea persoanei respectivă”, a spus dr. Florin Roşu.
În final, medicul ieşean subliniază că, pe lângă purtarea corectă a măştii de protecţie, este importantă vaccinarea.
Sursa: Facebook/Florin Roşu
De sâmbătă, 8 ianuarie, purtarea măştii a redevenit obligatorie şi în aer liber, fiind permise doar măştile de tip medical sau FFP2.
De asemenea, izolarea este şapte zile pentru pacienţii pozitivi care sunt vaccinaţi şi zece pentru cei care nu sunt vaccinaţi, potrivit Guvernului României.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Taxă de protecţie cerută comercianţilor din pasul Palma. Ce păţeau cei care nu plăteau