Mărturisirile și emoțiile medicilor neurochirurgi, la final de an. „Nu te poți deconecta niciodată de la pacienți” VIDEO

0
Publicat:

La final de an, medicii Spitalului de Neurochirurgie din Iași s-au destăinuit pentru prima oară, dezvăluind astfel povești neștiute despre viața personală, despre emoțiile, pasiunile și lupta lor de zi cu zi pentru a salva vieți.

Sursa foto: Arhiva Spitalului de Neurochirurgie din Iași
Sursa foto: Arhiva Spitalului de Neurochirurgie din Iași

Echipa Spitalului de Neurochirurgie din Iași ne poartă, la final de an, într-o călătorie în spatele ușilor unității medicale. Neurochirurgii ne-au dezvăluit povești neștiute, din mintea și inima lor. 

Medicina este nu doar o profesie, ci și o chemare, iar medicii o trăiesc cu o pasiune inegalabilă, mărturisesc reprezentanții spitalului din Iași. În fiecare zi, se confruntă cu provocări și emoții pe care puțini le pot înțelege cu adevărat.

Pasiunea l-a purtat la „baza craniului”

Daniel Rotariu lucrează, de 15 ani, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu" Iași. A studiat în Frața, dar s-a întors în țară, unde poate lucra cu un platou tehnic foarte înalt. În prezent este medic primar neurochirurg și asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa" din Iași. 

În cadrul activității pe care o desfășor aici, sunt implicat în chirurgia bazei craniului, în principal în chirurgia endoscopică a bazei craniului. Trebuie menționat că cea mai mare parte a pregătirii mele s-a realizat în acest spital, dar bineînțeles și în afara lui, în centrul din regiunea pariziană. (...) Am ales să revin și să practic ceea ce am învățat în Franța, la Iași. Avem probabil cea mai înaltă tehnologie în ceea ce privește chirurgia endoscopică, ultimele sisteme de endoscopie, care ne permit abordarea patologiei, practic a întregii patologii, indiferent de gradul de complexitate”, ne mărturisește medicul Daniel Rotariu. 

Ani care marchează

Odată ajuns în creier, medicul pătrunde în universul unui om, cu povești, traume, emoții. Grija față de pacient înseamnă, de cele mai multe ori, și grija pentru familia pacientului, cu care medicii interacționează constant. „15 ani care te marchează. Apuci practic să vezi foarte multe, ajungi să te implici și emoțional, fie că vrei, fie că nu. Fiecare pacient are povestea lui. Familiile lor sunt implicate și de cele mai multe ori trebuie să le oferi o soluție, trebuie să empatizezi cu ei în așa manieră încât ei să nu se simtă singuri pe parcursul acestui periplu în neurochirurgie”, completează medicul primar neurochirurg. 

Potrivit acestuia, sacrificiile cele mai mari sunt timpul personal și viața de familie. „Sunt cazuri în care suntem nevoiți să venim chiar în afara orelor de serviciu. În momentul în care ai o urgență, trebuie să lași ceea ce faci și să te gândești că acolo este un pacient care are nevoie de tine și trebuie să-l ajuți”.

Nu există deconectare

 Ruxandra Apetrei este medic primar oftalmolog, în Secția de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu" Iași. „E greu să vezi persoane care își pierd unul din simțuri. (...) Viața după spital? Nu te poți deconecta niciodată de la pacienți, indiferent dacă sunt din spital sau din privat. Mereu este un caz care îți rămâne în gând, te macină, te gândești oare ce aș putea face mai bine, ori ce să fac mai mult, oare ce tratament să mai aplic la acest pacient ca să fie mai bine. Dar uneori reușim să ne mai și deconectăm și e bine. Te mai relaxezi din când în când”, a mărturisit dr. Ruxandra Apetrei. 

Ajutorul divin

Pentru Aura Cristina Căilean spitalul este prima casă. Lucrează în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iași de 23 de ani. „Sunt medic primar neurochirurg, doctor în științe medicale și lucrez în acest spital de 23 de ani. Spitalul este pentru mine prima casă. 23 de ani - o viață de om. Vreau să spun că spitalul nostru are o activitate permanentă. Avem gărzi 24 din 24. (...) În toți cei 23 de ani am avut pacienți din toate categoriile, din toate epocile sociale, patologii diverse. În sala de operație de fiecare dată când intru, în momentele mai dificile ale operației simți efectiv că ții viața omului în mâini. Și trebuie să dai tot ce ai în tine, cunoștințe, experiență să salvezi pacientul”, spune dr. Aura Cristina Căilean. 

Potrivit acesteia, situațiile dificile sunt depășite cu ajutorul credinței în Dumnezeu. „Noi facem tot ce am învățat și dăm toată știința și toată priceperea în folosul tratării pacientului. Consider că ajutorul divin este suprem în evoluția oricărui bolnav. Doresc să mulțumesc pentru tot familiei care mi-a stat alături, colectivului, pacienților care mi-au dat putere și încredere să merg mai departe”, a conchis Aura Cristina Căilean, medic primar neurochirurg. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite