Mâncăruri obligatorii pentru oamenii care suferă de colon iritabil. De ce este necesar ca bolnavii să consume fibre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonul iritabil este o afecţiune răspândită în rândul populaţiei. Se manifestă prin dureri abdominale şi tulburarea tranzitului intestinal: diaree, constipaţie. Extrem de importantă în această situaţie este alimentaţia.

Nutriţioniştii recomandă ca persoanele care suferă de colon iritabil să crească aportul de fibre. Acestea au rolul de a ameliora constipaţia şi de a accelera tranzitul intestinal, reducând presiunea din interiorul colonului.

‘’Un aport crescut de fibre este asociat cu scăderea concentraţiei intraluminale de acizi biliari, fapt ce poate reduce activitatea contractilă a colonului. Exista două tipuri de fibre alimentare – solubile şi insolubile. Fibrele solubile se găsesc în fructe şi cereale şi sunt fermentate în colon pentru obţinerea de acizi graşi cu lanţ scurt. Surse bune de fibre solubile sunt ovăzul, seminţele psyllium, pectina si guma guar. Fibrele insolubile se găsesc în învelisul exterior al boabelor de cereale. În general, este recomandat să consumam 20-30 de grame de fibre zilnic’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

De asemenea, specialiştii recomandă persoanelor care suferă de colon iritabil să nu mai consume cafeină, iar grăsimile să le reducă la 40-50 de grame pe zi. 

„Grăsimile cresc timpul petrecut de alimente la nivelul stomacului, cresc viteza cu care acestea tranzitează intestinul subtire. Balonarea este un simptom frecvent după mesele bogate în grăsimi. În general, pacienţii ce au un colon iritabil trebuie să reducă aportul total de grăsimi la 40-50 grame pe zi’’, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Pacienţii care au colon iritabil pot prezenta intoleranţă la carbohidraţi. Nutriţioniştii susţin că cel mai indicat ar fi ca aceştia să respecte diete personalizate adecvate simptomelor cu care se confruntă fiecare pacient în parte. 

Vă mai recomandăm:

Nouă plante-prietene ale stomacului lovit de indigestie. Cum „îmblânzesc“ fructele de fenicul peştele, varza sau brânzeturile

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite