Alimentele bogate în proteine care pot înlocui cu succes carnea. Medic: „Avem tot ce ne trebuie în legume şi fructe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă am decis în perioada Postului Mare să renunţăm la carne, organismul are nevoie în continuare de proteine. Din fericire, acestea se pot obţine şi din surse vegetale, astfel că nu este atât de greu să înlocuim carnea. Dacă ne plac legumele şi învăţăm să le preparăm pentru ca ele să îşi păstreze gustul şi proprietăţile hrănitoare, vom putea ajunge la concluzia că nici nu mai avem nevoie de carne.

Cei mai mulţi dintre români sunt adepţii unui regim alimentar care conţine şi preparate din carne. În Postul Paştelui, o parte dintre ei renunţă pentru o perioadă la aceste preparate şi consumă doar fructe şi legume. Acest lucru nu însemană însă că organismul nu poate beneficia de o hrană de bună calitate, vitamine, minerale care nu doar să ţină de foame, dar să asigure şi energia necesară. Dimpotrivă, unii medici au curajul chiar să afirme că în mod normal oamenii nici nu ar avea nevoie să consume carnea, cunoscută pentru proteinele necesare organismului, deoarece acestea se pot lua şi din fructe şi legume. Mai mult, acestea pot fi uşor recunoscute şi după culoare. Multe legume, fructe si cereale conţin o multime de proteine ​​şi vitamine. De exemplu, legumele verzi sunt extrem de bogate în proteine.

"Pot să vă spun că s-a făcut un studiu de către cercetătorii de la Universitatea Harvard din care a reieşit că cei care consumă o mare cantitate de proteine de origine animală îşi măresc riscul de a face calculi renali prin ingestia zilnică a mai mult de 61 grame de proteine pe zi", spune medicul specialist în medicină generală şi apifitoterapie Liana Strâmb.

În acest context, renunţarea la carne parţial sau în totalitate ar putea fi chiar benefică pentru organism. Condiţia este ca regimul să includă şi alimente care conţin proteine de origine vegetală. În Postul Paştelui, ne putem simţi şi mai motivaţi să încercăm un regim alimentar bazat pe legume şi fructe, chiar şi dacă este vorba despre o perioadă scurtă de timp. Pe de altă parte, cei care sunt vegani ştiu deja că trebuie să investească timp în a descoperi o lume întreagă de alimente uimitoare. Fiecare masă trebuie să conţină proteine, deoarece ele sunt responsabile de creşterea celulelor şi de repararea lor.

Exemple de surse bogate în proteine

Cele mai bune surse de proteine ​​vegane sunt: soia, linte, fasolea, tofu, fructele şi cerealele, alune, orez, ciuperci, susan, dovleac, migdale şi alte seminţe oleaginoase, dar şi năut. Pentru a avea o masă gustoasă, putem să includem în alimentaţia noastră şi brocoli, pastele, cartofii, laptele din soia care poate înlocui laptele de vacă de la micul dejun, pentru masa de prânz putem alege între spanac, fasole roşie sau chiar frigărui de legume care pot fi preparate rapid şi uşor.

Există o mulţime de motive pentru a mânca mai multe mese fără carne: acestea sunt aproape întotdeauna mai ieftine, conţin mai puţine calorii, sunt mai uşor de digerat. Este destul de uşor să obţii suficient de multe de proteine ​​fără a mănânca carne, dar cei care se îndoiesc de acest lucru de multe ori îşi pun următoarea întrebare: oferă aceste surse de proteine o hrană completă?

"Avem surse vegetale care le conţină pe toate. Deci practic nici nu am avea nevoie de carne pentru a ne face rost de aceste proteine. Trebuie să operăm schimbări inclusiv la regimul alimentar pentru a preveni apariţia bolilor, iar acest lucru include renunţarea la a mânca frecvent preparate din carne. Copiii noştri, de exemplu, sunt îndopaţi cu proteine de orgine animală, ceea ce subliniază şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind un lucru nesănătos. Deci să nu ne mirăm că avem copiii obezi", explică medicul Liana Strâmb.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ajuns la concluzia că un consum excesiv de mezeluri creşte riscul pentru anumite tipuri de cancer. Experţii au concluzionat că fiecare porţie de 50 de grame de cârnaţi consumat zilnic creşte riscul de cancer colorectal cu 18%. Consumul de carne roşie (de vită, viţel, porc, oaie, miel, cal) este înregistrată în categoria “cancerigen probabil” din cauza unui nivel mai scăzut de dovezi. Cu toate acestea, vestea nu este surprinzătoare: legătura dintre cancer şi consumul ridicat de proteine ​​animale nu este nouă şi oficializează rezultatele Fondului Internaţional de cercetare în Cancer (Internaţional Cancer Research Fund). OMS estimează că, în fiecare an, 34.000 de pacienţi mor din cauza unui cancer provocat de consumul de carne procesată, comparativ cu 1 milion de victime din cauza tutunului şi 600.000 cauzate de alcool.

Vă mai recomandăm:

Cum recunoaştem mâncarea sănătoasă şi care sunt efectele consumului zilnic de alimente bogate în E-uri

Beneficiile mâncărurilor sănătoase se văd asupra organismului nostru mai ales în perioada de primăvară. Şi asta pentru că, datorită unei alimentaţii predominant vegetariene, organismul reuşeşte să reziste mai bine la tot felul de infecţii. Medicii ne atrag atenţia să citim etichetele de pe ambalajul alimentelor, iar cele care conţin ingrediente nocive ar trebui să rămână pe rafturile magazinelor.

Cele mai gustose reţete pentru bebeluşi. De ce este important ca părinţii să diversifice alimentaţia acestora

Pe cât de entuziasmaţi sunt părinţii atunci când bebeluşii încep să renunţe la lapte, pe atât de multă atenţie trebuie să acorde diversificării alimentaţiei celor mici. Anumite alimente sunt strict interzise, în timp ce unele reţete pe cât de simple de preparat, pe atât de sănătoase sunt. Medicii pediatri ne îndemană să ne informăm atent înainte de prepararea meselor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite