Institutul "Cantacuzino" Iaşi se închide. Dispar din piaţă vaccinuri imunologice, iar România va importa serul antitetanic la preţuri astronomice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seruri antitetanos prezentate de un cercetător FOTO: Adevărul
Seruri antitetanos prezentate de un cercetător FOTO: Adevărul

Angajaţii institutului au primit preavize de concediere, iar de pe 18 octombrie vor intra în şomaj. La Iaşi se produceau seruri fără echivalent în lume.

Singurul institut din România în care se mai producea ser antitetanos va fi închis definitiv, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii. 23 dintre cei 34 de angajaţi ai unităţii medicale au primit preavize de concediere şi vor intra în şomaj de luna viitoare. Până la 31 octombrie 2013, tot patrimoniul filialei din Iaşi a Institutului "Cantacuzino" trebuie inventariat, iar clădirea va fi închisă cu lacătul.

Situaţia proastă a institutului din Iaşi datează din 2010, atunci când Agenţia Naţională a Medicamentelor i-a ridicat autorizaţia de funcţionare pe motiv de proastă tehnologizare. Oficialii centrului din Iaşi spun că s-a ajuns în această situaţie din rea-voinţă şi dezinteres. Ar fi fost nevoie de o investiţie de câteva milioane de euro, dar institutul ar fi fost pus pe picioare şi ar fi putut fi profitabil.

„Finanţarea pentru o linie tehnologică ar fi fost în jur de 5-6 milioane de euro, finanţare pe care nu am avut-o, nu am înţeles de ce nu s-au atras fonduri europene. Sindicatul a făcut memorii şi la preşedintele României, şi la Guvernul României şi la Parlamentul României,” a declarat Rodica Hlihor, reprezentanta Sindicatului TESA Bucureşti, pentru Digi24Iaşi.

Iaşiul a fost singurul centru din România în care se produceau vaccinuri imunologice, seruri pentru tratarea unor afecţiuni respiratorii, precum şi vaccinul antitetanos. Specialişii de la "Cantacuzino" Iaşi spun că imunomodulatori produşi la Iaşi, precum Polidin, Orostim, IBC 10, Bronhodin, Aerodin, anatoxina tetanică şi vaccinul polimicrobian, n-au echivalent în alte centre de profil din lume şi vor dispărea pur şi simplu de pe piaţă.

„Vaccinul tetanic adsorbit a fost de importanţă strategică şi este de importanţă strategică. Am înţeles că se importă cu 43 de lei doza comparativ cu 2 lei doza cu cât s-a produs la noi la Institutul Cantacuzino", a mai spus Rodica Hlinor.

Mai puteţi citi:

Antibiotice Iaşi, în cărţi pentru preluarea activităţii Institutului „Cantacuzino“ din Capitală

Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccin antigripal din toamnă: se vor fabrica trei milioane de vaccinuri

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite