Institutul „Cantacuzino” întârzie producţia vaccinului antigripal. Fostul şef al instituţiei şi Ministerul Sănătăţii pasează vina dintr-o curte în alta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce a fost acuzat de deficienţe de management, fostul şef al Institutului Cantacuzino relevă abuzurile ministrului Sănătăţii faţă de Institut FOTO Shutterstock
După ce a fost acuzat de deficienţe de management, fostul şef al Institutului Cantacuzino relevă abuzurile ministrului Sănătăţii faţă de Institut FOTO Shutterstock

Românii riscă să nu aibă parte nici anul acesta de vaccin antigripal autohton. Aşa a anunţat fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis la sfârşitul lunii trecute din funcţie. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că atitudinea lui Iordăchel a fost motivul declinului instituţiei şi că au remediat situaţia în ultimele trei săptămâni.

Mai mult, Iordăchel (foto dreapta jos) susţine că din februarie Institutul este condus de facto de directorul adjunct Ovidiu Antal, fost consilier al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Iordache spune că Nicolăescu ar fi cerut ca Antal să primească competenţe totale asupra investiţiilor ce privesc Institutulul, precum şi asupra producţiei de vaccinuri.

Asta în condiţiile în care, susţine Iordăchel, numirea în funcţie a lui Antal de către ministrul Sănătăţii este ilegală, întrucât acesta nu îndeplineşte cerinţa de a fi cercetător de gradul al II-lea. Mai mult, potrivit fostului director al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino, însăşi înfiinţarea funcţiei de director adjunct este ilegală, nefiind prevăzută de Regulamentul instituţiei.

Toţi banii primiţi de Cantacuzino de la stat au fost folosiţi pentru producerea de vaccin antigripal

„Antal a primit încă de la începutul anului 8 milioane de lei, bani alocaţi de la bugetul de stat, potrivit planurilor întocmite de mine în 2012. Banii aceştia ar fi trebuit folosiţi pe trei direcţii – vaccin antigripal, vaccin BCG (anti-tuberculoză) şi pentru laboratoarele de referinţă”, explică Iordăchel.

image

Ovidiu Antal a hotărât însă că toţi banii vor fi folosiţi pentru producerea de vaccinuri antigripale. Cu toate acestea, spune Radu Iordăchel, doar 1,8 milioane de lei au fost cheltuiţi până acum, iar procedura de achiziţie a echipamentelor încă nu s-a încheiat, deşi noi ar fi trebuit să avem întreaga linie pregătită din mai.

„Astăzi, la Institutul Cantacuzino, nu se mai produce niciun vaccin. La această dată, în condiţii normale, se încheia procesul de înfiolare. Nu am avut nicio idee despre această stare de fapt până acum o lună, pentru că domnul Antal venea la fiecare şedinţă săptămânală a Consiliului de Administraţie şi făcea prezentări din care reieşea că întreaga procedura era conformă cu planul dinainte stabilit”, susţine Iordăchel.

Linia de producere a fiolelor are deficienţe

Tot Iordăchel a mai spus că linia de vaccinuri antigripale, pentru care Ministerul Sănătăţii a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finanţarea de la Banca Mondială, într-un proiect demarat în 2007-2008, nu a fost nici până acum predată Institutului Cantacuzino.

„Lucrarea a fost contratată în 2007 şi avea termen de finalizare 2009. În acel moment, eu am venit în institut şi am decalat lucrarea pentru 2010. Din păcate, am fost dat afară la începutul lui 2010 şi nu s-a mai făcut nimic de atunci”, a adăugat Radu Iordăchel. 

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât linia de producere a vaccinurilor nu poate fi predată întrucât experţi europeni au stabilit, în perioada mai – iunie că există deficienţe pe linie tehnică.

Potrivit fostului director de la Cantacuzino, linia de vaccinuri nu a fost predată de către Ministerul Sănătăţoo din cauza unor deficienţe majore de execuţie. „De fapt, linia de vaccinuri nu poate fi predată de către Minsiterul Sănătăţii pentru că experţii străini au constatat că aceasta nu corespunde din cauza unor deficienţe majore de execuţie. Interpuşii domnului Nicolăescu, cei doi veri, Ovidiu Antal şi Victor Mora, consilier pesonal, au încheiat contracte cu firme obscure pentru vaccin, cu valori de peste 290 la sută faţă de estimările de pe piaţă, fără să fie făcute procedurile minimale. Institutul nu produce vaccin pentru că ministerul nu a trimis documentele la Finanţe, blochează fonduri de 10 milioane de lei care au fost alocaţi în mai şi care erau necesari pentru aprovizionarea cu materii prime şi materiale şi pentru demararea activităţii”, a adăugat Iordăchel.  

„E vorba de firmele cu care au lucrat. Firme mici, necunoscute. Şi cu toate acestea, vor să mai demareze încă trei proiecte cu acceaşi firmă”, a mai spus Iordăchel.

Răspunsul fostului director al Institutului la acuzaţiile aduse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii

Fostul director al Institutului Cantacuzino a ţinut şi să răspundă tuturor acuzaţiilor aduse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Acestuia i se imputa faptul că nu a pus în aplicare măsurile de organizare care priveau politica de personal. În replică, Iordăchel susţine că acest efort de reorganizare a fost asumat de Ministerul Sănătăţii, iar în acest scop s-a format un grup de lucru format din 15 oameni, a căror singură întâlnire a avut loc pe 14 ianuarie 2013. Mai mult, acesta a explicat că nu a fost desemnat conducătorul acestui grup de lucru, ci doar a participat la întâlniri ca membru.

De asemenea, lui Iordăchel i s-a reproşat că nu a pus în aplicat o Hotărâre judecătorească prin care mai mulţi membri ai personalului trebuiau să primeascî mai mult drepturi salariale. „Ţin să subliniez că procedura de aplicare a Hotărârii a fost demarată de mine, însă nu a putut fi dusă la bun sfârşit din lipsă de fonduri. Însă, toată lumea ar trebui să ştie că Hotărârea a fost dată în 2007, când eu nici nu venisem în Institutut, şi niciunul dintre directori nu s-a sinchisit de ea”, a explicat Radu Iordăchel.

Mai mult, fostul director a fost acuzat că a modificat procesele verbale ale şedinţelor Consiliului de Administraţie. „Nu puteam să modific nimic, întrucât secretara era cea care nota tot ceea ce se discuta, iar procesul verbal era semnat de fiecare membru al Consiliului”, a mai spus Iordăchel.

Ministerul Sănătăţii califică atitudinea lui Iordăchel drept „iresponsabilă”

În replică, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au calificat atitudinea fostului director al Institutului drept una „iresponsabilă”, afirmând că acuzaţiile aduse ministerului nu au nicio legătură cu realitatea. Mai mult, aceştia susţin că atitudinea lui Iordăchel a fost principala cauză a declinului Instituţiei.

„După mai multe eforturi de a-l convinge să-şi realizeze atribuţiile de serviciu, Consiliul de Administraţie a considerat că schimbarea domnului Radu Iordăchel este necesară pentru a relansa activitatea Institutului. Afirmaţiile făcute astăzi de către acesta sunt total contrazise de realitate. Din păcate, domnul Iordăchel nu doreşte să-şi asume nici măcar acum faptul că a făcut mult rău Institutului. Acuzaţiile infantile, motivaţiile hilare şi neasumarea responsabilităţii reprezintă esenţa activităţii domnului Iordăchel”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Minister.

Ministerul Sănătăţii susţine că „absenţa unei capacităţi manageriale în cazul fostei conduceri, managementul defectuos, cu riscul de a pune în pericol activitatea Institutului Cantacuzino şi reluarea producţiei de vaccinuri, dar şi numeroasele nereguli constatate nu puteau fi trecute cu vederea şi au constituit motivele pentru care Ministrul Sănătăţii a dat curs solicitării Consiliului de Administraţie de demitere a fostului Director General Radu Iordăchel”.

Ministerul Sănătăţii spune că a îndreptat situaţia în ultimele trei săptămâni

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin însă că, în perioada 1 – 19 august, au fost luate măsurile tehnice pentru repornirea producţiei de vaccin antigripal, precum şi pentru deblocarea activităţii şi pentru retehnologizarea liniei BGC (vaccin antituberculoză).

„În plan financiar au fost renegociate mai multe contracte, realizându-se o economie de 25.000 de euro. De asemenea, au fost demarate negocieri pentru semnarea contractului colectiv de muncă, la nivel de unitate, a fost elaborat un plan de măsuri de rentabilizare a activităţii Institutului şi au avut loc discuţii cu privire la găsirea altor surse de venit pentru Institut. Subliniem încă o dată faptul că toate aceste demersuri au fost făcute în mai puţin de trei săptămâni, timp în care Comitetul de direcţie a fost convocat de patru ori pentru a discuta problemele Institutului. Acest lucru demonstrează faptul că atunci când există voinţă şi capacitate managerială se pot identifica şi soluţii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis din funcţie din cauza unor deficienţe de management

Directorul Institutului Cantacuzino din Bucureşti, Radu Iordăchel, a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management. Decizia a fost luată la propunerea Consilului de Administraţie. Ulterior, atribuţiile fostului manager i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal.

Fostul şef al Institutului Cantacuzino: „Am luat act de ordinul de revocare din funcţie. Sunt în concediu medical din 23 iulie“

Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii din funcţia de director al Institutului Cantacuzino, spune că a luat act de ordinul de revocare din funcţie, care a fost emis în 26 iulie şi i-a fost comunicat oficial în 31 iulie, precizând că din 23 iulie este în concediu medical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite