Iaşi: „Microbuzul morţii“ poate lovi iar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragicul accident feroviar de la Scânteia se poate repeta oricând din cauza inconştienţei şoferilor de pe traseu. Reporterii „Adevărul de Seară“ s-au urcat ieri în maşina care transportă pasageri pe acest traseu şi au descoperit că la un an de la catastrofă regulile sunt în continuare încălcate.

Astăzi se împlineşte exact un an de la tragicul accident de circulaţie petrecut în localitatea ieşeană Scânteia. Cele 14 victime din „microbuzul morţii“ sunt comemorate de rude cu o slujbă de pomenire.

În acest timp, şoferii mijloacelor de transport care circulă pe ruta Iaşi - Scânteia continuă să facă exact aceleaşi greşeli ca şi cele ale colegului lor, Petrişor Apostu. De la începutul acestui an, Autoritatea Rutieră Română a amendat firma Izvoraş SRL, cea care administrează microbuzele pe această rută, de patru ori. Sancţiunile au fost date pentru nerespectarea staţiilor, a orarului de transport şi pentru lipsa documentelor de circulaţie.

Chiar şi în aceste condiţii, conducătorii auto ai operatorului de transport gonesc pe drumul judeţean şi pot expune călătorii la un un nou dezastru rutier.
Reporterii „Adevărul de Seară“ s-au urcat ieri în microbuzul spre Scânteia din staţia de plecare, situată în apropierea Gării Iaşi. Microbuzul tocmai sosise din localitatea de destinaţie şi nu a staţionat mai mult de 5 minute, timp în care călătorii au fost zoriţi să coboare pentru a face loc altora. Pe străzile oraşului, acesta a circulat precaut şi a respectat regulile de circulaţie, însă la ieşirea din Iaşi a început să gonească. Până la destinaţie, şoferul nu a oprit în niciuna dintre cele zece staţii trecute în listă, deşi avea doar şase persoane în microbuz.

image

Nu a oprit la calea ferată

Pe un drum plin de cratere, conducătorul auto a condus parcă într-o cursă contra-cronometru, neţinând cont de călătorii cu vârste înaintate care se legănau în dreapta şi în stânga, în încercarea de a-şi păstra echilibrul.

„Se merge aiurea, dar să vedeţi în celelalte zile, că este şi mai rău. Este şi drumul foarte prost şi şoferul merge repede printre gropi. Ar putea să fie mai atent la gropi, că suntem bătrâni şi ni se face rău“, ne-a spus tanti Mariana Tăutu, una dintre pasagere. Până la destinaţie, microbuzul a circulat mai mult pe contrasens, sau pe marginea drumului, aproape în pădure.

Ajuns la trecerea la nivel cu calea ferată, şoferul a rămas indiferent la amintirea catastrofei feroviare şi a trecut fără să oprească, aşa cum ar fi fost obligat de indicatorul „Stop“. Acesta a încetinit maşina, s-a uitat în dreapta şi în stânga şi a continuat relaxat drumul.

La fel de inconştient a fost şi Petrişor Apostu, şoferul „microbuzului morţii“.

Mai citiţi:

Iaşi: Orfan după Scânteia: „Mama doarme"

Iaşi: „Microbuzul morţii", grad de uzură 100%

Iaşi:EXCLUSIV Preţul unei vieţi pierdute în tragedia de la Scânteia: doar 700 de lei

Şoferul mort, amendat de şapte ori
Petrişor Apostu a murit anul trecut deoarece n-a respectat semnalele vizuale şi acustice de la trecerea de cale ferată de la intrarea în Scânteia, motiv pentru care maşina a fost lovită de tren şi târâtă câteva sute de metri. Acesta figura cu şapte sancţiuni: pentru viteză, nepurtarea centurii de siguranţă, folosirea telefonului mobil, staţionării sau opriri neregulamentare. În plus, gradul de uzură a maşinii sale era de 100%. 

image

„Mama copiilor mei încă trăieşte“

 Acesta este primul lucru pe care îl rosteşte Dănuţ Căsăndroi din satul Corcodel, comuna Scânteia, atunci când îl întrebi despre cum s-a descurcat în anul care a trecut de la moartea soţiei Simona, cea care i-a adus pe lume trei fete: Adelina (13 ani), Andreea (10 ani) şi Gabriela (8 ani).

„Orice ajutor am primit l-am folosit pentru fetele mele, ca să aibă condiţii să înveţe pentru o viaţă mai bună“, spune Dănuţ. O mângâiere pentru durerea sa este faptul că toate cele trei copile au rezultate deosebite la învăţătură, povestea lor ajungând până la urechile lui Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, care le-a oferit o bursă.

image

Îşi duc traiul fără mamă

Familia Petrache, din localitatea Valea Satului, comuna Scânteia, este, de departe, cu cei mai mulţi copii lăsaţi fără mamă în tragedia feroviară de la Scânteia. De atunci, gemenii Olivian şi Mădălina (6 ani), Doru (11 ani), Dănuţ (12 ani) şi Costeluş (18 ani) duc dorul mamei Maria Petrache.
Fraţii mai mari spun că mezinii gemeni cunosc ce a păţit mama lor. Atunci când îi întrebi ceva legat de cea care le-a dat viaţă, privirea le rămâne fixată şi zâmbetul dispare de pe chipul lor tânăr.

Tatăl, Doru Petrache (42 de ani), lucrează la spitalul din Grajduri pentru a-i întreţine, iar băiatul cel mare, Costeluş, sporeşte venitul familiei păscând vacile sătenilor. „Uneori îl mai ajut şi eu. Cât timp suntem plecaţi, mai vine o femeie din sat, tanti Lili, care ne face mâncare şi are grijă de noi“, explică Dănuţ.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite