Groapă în loc de şcoală. În judeţul Iaşi s-a bătut recordul: în trei ani s-a săpat doar fundaţia pentru o nouă unitate de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii  învaţă în şcoala veche pentru că cea nouă este în stadiu de groapă
Elevii  învaţă în şcoala veche pentru că cea nouă este în stadiu de groapă

25 de copii din satul Păun, comuna Bârnova sunt nevoiţi să înveţe într-o clădire cu două clase, veche de peste un secol. Construirea unei şcoli noi s-a început în urmă cu trei ani, dar în tot acest timp doar s-a săpat fundaţia. Proiectul în valoare de 600.000 de lei se derulează cu bani de la Guvern şi Banca Mondială.

Şcoala nouă care trebuia contruită în satul Păun bate pasul pe loc. De trei ani s-au început lucrările, dar în tot acest timp s-au făcut doar săpături pentru fundaţie. Şcoala nouă trebuia construită chiar în aceeaşi curte cu unitatea veche, era proiectată să aibă patru clase şi condiţii moderne. Spre dezamăgirea elevilor, profesorilor şi părinţilor, clădirea atât de mult aşteptată întârzie să apară şi în locul ei sunt doar gropi şi bălării. Conducerea şcolii este total nemulţumită de întârzierea lucrărilor şi crede că mulţi părinţi îşi vor retrage copiii de la şcoala veche şi îi vor trimite la unităţile din oraş. 

  ‘’Atunci când am pornit proiectul, în şcoală învăţau 74 de copii, acum avem numai 25, majoritatea preferând să plece în oraş. Dacă ar fi o şcoală nouă sigur vor veni o parte din copiii plecaţi în oraş, alţii mici n-ar mai pleca şi atunci s-ar învăţa în 4 săli, cu 4 învăţătoare’’, spune Damian Sfetcu, directorul Şcolii Bârnova. 

Iar decizia părinţilor de a-şi trimite copii la alte unităţi de învăţământ este întemeiată. Şcoala în care sunt acum înghesuiţi elevii a fost construită în 1908, are pereţii plini de fisuri şi numai două clase, astfel că se impune învăţământul simutan. În una din săli învaţă copiii din clasele pregătitoare, întâi şi a doua, iar în cealaltă studiază cei din a treia şi a patra. 

Lucrările vor începe abia în primăvară

“Este mare nevoie de o şcoală nou. Mi se pare enorm să stai trei ani şi să sapi fundaţia. Şcoala în care merg acum copiii este foarte veche, cred că constituie chiar un pericol pentru ei’’, spune un părinte. 

 Cu prima firmă care a câştigat proiecul, Brandpis Bacău, s-a reziliat abia în acest an contractul, iar lucrarea a fost din nou scoasă la licitaţie, câştigând firma IRIGC Impex din Bucureşti. Însă inginerii spun că se vor apuca de muncă abia din primăvară. ‘’Acum timpul nu mai permite să facem lucrări. O să ne apucăm bănuiesc în primăvară, iar până în toamnă sperăm să o facem că nu e mare’’, spune Ştefan Tătaru, inginer. 

Valoarea lucrărilor se ridică la 600.000 de lei, banii fiind alocaţi prin Banca Mondială. 

Vă mai recomandăm:

Extremele învăţământului românesc: într-o comună elevii învaţă înghesuiţi în postul de Poliţie, în alta, o clădire cu etaj este la dispoziţia a doar 15 preşcolari

FOTO Condiţii de Ev Mediu în căminele din Iaşi. Elevii sunt cazaţi în clădiri cu risc seismic şi dorm pe saltele neschimbate de 30 de ani

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite