FOTO VIDEO „Arhiva vie“, o colecţie de documente despre viaţa satului, prezentată în premieră naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie „Arhiva vie“ la Palatul Culturii
Expoziţie „Arhiva vie“ la Palatul Culturii

O parte din Arhiva de Folclor a Moldovei şi Bucovinei, a treia cea mai mare din ţară, a fost adusă în faţa publicului într-o expoziţie inedită deschisă la Palatul Culturii din Iaşi.

 
Cei care vor să afle mai multe date despre cultura tradiţională culese din satele Moldovei în ultimii 50 de ani pot vizita „Arhiva vie“, o expoziţie deschisă în perioada 8 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018, la Palatul Culturii din Iaşi.

„Ideea acestei expoziţii a venit în contextul sărbătoririi a 90 de ani de la înfiinţarea Institutului de Filologie Română «A. Philippide», din cadrul Academiei Române. Ne-am gândit că este nevoie să avem un discurs mai accesibil, pentru ca oamenii să cunoască elemente de cultură tradiţională. Prin expoziţie punem în valoare documente care au fost adunate în arhiva de folclor începând din 1968 până în prezent. Trebuie să coborâm din turnul de fildeş pe care publicul îl percepe despre Academia Română şi să explicăm unui segment mai amplu de vizitatori despre moştenirea noastră culturală“, a explicat Adina Hulubaş, şeful departamentului de Etnologie de la Institutului de Filologie Română „A. Philippide“, din cadrul Academiei Române, Filiala Iaşi.

Expoziţia valorifică documente fotografice, audio şi video înregistrate în Arhiva de Folclor a Moldovei şi Bucovinei din 1970 până în prezent. Fondată de profesorul Ion H. Ciubotaru şi adunată alături de cercetătoarele Lucia Berdan, Lucia Cireş şi Silvia Ciubotaru, arhiva găzduieşte peste 300.000 de documente etno-folclorice, fiind a treia ca mărime în ţară. O bună parte din informaţiile arhivate au fost puse în circuitul ştiinţific prin publicarea a numeroase volume şi studii, iar altele sunt prezentate în premieră, cu ocazia expoziţiei „Arhiva vie”.

„Credem că arhiva este vie pentru că există o continuitate a practicilor. Când mergem pe teren descoperim că oamenii le ştiu la fel de bine. Spre exemplu, când am scris cărţile despre obiceiurile de naştere, am descoperit că în procent de 80% din obiceiurile despre care a scris Simion Florea Marian, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, există în continuare. Una dintre aceste practici este cea de a da un prosop sau un săpun moaşelor, la naştere. Asta se practică şi acum în spitale, într-un mediu ultratehnologizat. Nu mai ştim de ce facem asta, dar ştim că e bine să o facem“, a adăugat cercetătorul de la departamentul de Etnologie de la Institutului de Filologie Română „A. Philippide“, din cadrul Academiei Române.

În cadrul expoziţiei pot fi văzute biroul cercetătorului, benzi şi fişe completate pe teren, dar şi aparatură folosită în timpul anchetelor făcute în satele Moldovei. Totodată, sunt prezentate cele mai importante obiceiuri din cultura tradiţională, dar şi trei cămăşi tradiţionale pe care profesorul Ion H. Ciubotaru le-a fotografiat în timpul cercetării sale în una din localităţile din judeţul Iaşi, în urmă cu câteva decenii. Cântece culese de Ion H. Ciubotaru, fondatorul Arhivei de Folclor a Moldovei şi Bucovinei, au fost interpretate de corul de copii din comuna Şipote, judeţul Iaşi, coordonaţi de Lavinia Raileanu.


* Sursa Video- Palatul Culturii- vernisaj expoziţie „Arhiva vie“

Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei şi cu sprijinul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Citeşte şi:

FOTO Un tânăr orb a ajuns antreprenor de top şi a urcat pe două din cele mai înalte vârfuri ale lumii: „Succesul este relativ“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite