Fondurile europene, de la plusuri la minusuri. „Sunt şi dezavantaje, pe care antreprenorii trebuie să le ia în seamă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Mălin Sofroni, CEO& Founder la Regal Group Fonduri Europene,  ne vorbeşte despre principalele direcţii de finanţare, condiţii de eligibilitate, avantaje şi dezavantaje atunci când lucrăm cu fonduri europene.

Despre fondurile europene s-a vorbit mult, dar neclarităţile sunt atât de multe în continuare încât mulţi dintre noi renunţă la ideea de a-şi deschide sau extinde un business cu ajutorul acestora. Trebuie să ştim de la început care sunt avantajele şi dezavantajele unei finanţări europene, dar şi când şi cum putem aplica pentru proiecte susţinute cu bani europeni.

„Sunt şi câteva dezavantaje, pe care antreprenorii chiar trebuie să le ia în seamă şi să le balanseze. Să vadă dacă merită. Un dezavantaj ar fi factorul acesta birocratic, al termenelor. Durează extrem de mult ca un proiect să fie evaluat, aprobat şi să înceapă implementarea. Un minim de tip ar fi de 6 luni. Antreprenorul nu poate face cheltuielile înainte de a primi aprobarea, deci trebuie să ne gândim la faptul că trebuie să punem proiectul nostru pe pauză”, a explicat la VIVA FM Mălin Sofroni, CEO& Founder la Regal Group Fonduri Europene.

Potrivit acestuia, există situaţii în care proiectele care nu sunt făcute bine de la început necesită mai mult timp şi mai multă atenţie din partea consultanţilor. Acesta fiind şi principalul motiv pentru care nu le este recomandat atreprenorilor să îşi facă singuri proiectele, ci să apeleze la specialişti. 

„Am avut un proiect pe care l-am luat în etapa de implementare. E vorba despre un beneficiar pe care consultanţii pur şi simplu nu l-au mai ajutat. Şi, cum se spune, decât să construieşti strâmb mai bine îl dărâmi şi îl iei de la început. Ori noi am muncit la acest proiect de trei ori mai mult decât dacă ar fi fost făcut de la început”, a adăugat Mălin Sofroni, potrivit sursei citate. 

Clientul ideal şi paşii pentru proiecte reuşite

Nevoia principală şi timpul pe care îl putem aloca aşteptării efective - doar două dintre aspectele principale pe care trebuie să le avem în vedere atunci când vrem să accesăm fonduri europene. 

„Trebuie să vezi, în primul rând, ce nevoi ai. Tutror clienţilor le spun să-şi identifice nevoile, pentru că fondul european ar trebui să se muleze pe nevoile beneficiarilor, nu invers. Din punctul meu de vedere, clientul meu ideal este acel client care ar face acea investiţie cu sau fără fonduri europene. Pentru că primul pas este să vezi nevoia, al doilea pas este să identifici care este timpul de aşteptare pe care ţi-l permiţi, pentru că dacă, de exemplu, îţi doreşti un echipament sau un utilaj de care ai nevoie luna următoare, nu-ţi recomand să accesezi fonduri europene norvegiene sau guvernamentale. În schimb, dacă investiţia ta este pe termen lung, îţi sugerez să aplici pe un astfel de program pentru că, în momentul în care o să vezi că ţi se decontează cheltuielile la un proiect mare, îţi dai seama cât de profitabilă este investiţia”, mai spune Mălin Sofroni, CEO& Founder la Regal Group Fonduri Europene.

Potrivit acestuia, fondurile europene râmân în continuare o investiţie profitabilă, dar pe termen lung. 

Nu există garanţii

În cazul acestor finanţări, singurul lucru care nu poate fi preconizat este concurenţa. Astfel, nu există garanţii. „Bugetul fiind unul limitat, el poate fi depăşit cu mult. Nu poţi fi sigur de concurenţă”, adaugă Mălin Sofroni. 

   

Banii europeni şi-au demonstrat beneficiile nu doar în dezvoltarea oraşelor şi satelor din România, dar au dezvoltat şi mediul privat. Multe companii au reuşit cu fonduri nerambursabile să atingă performanţe recunoscute pe plan internaţional. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Armata rusă bombardează blocuri de locuinţe din Kiev. O nouă rundă de negocieri are loc între ruşi şi ucraineni

Şeful Gărzii Naţionale a Rusiei recunoaşte că „operaţiunea“ rusă în Ucraina se desfăşoară mai încet decât era aşteptat. Pe cine dă vina acesta?

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite