Criză în industria ambalajelor din hârtie, pe fondul lipsei materiei prime. „Sperăm să depăşim această perioadă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Exonia
FOTO Arhiva Exonia

Compania ieşeană Exonia susţine că este fără îndoială cea mai mare creştere a preţului din istoria companiei. Acestă creştere, alături de majorarea costurilor transportului, duce inevitabil la un impact major în preţurile tuturor ambalajelor fabricate din hârtie.

Pe fondul blocării accesului la materia primă rusească, luni, 14 martie, preţul hârtiei pe piaţa europeană a explodat. Majoritatea producătorilor de hârtie kraft au anunţat un val de scumpiri, cu procente ce variază între 30-40% şi care intră în vigoare de îndată. 

Măsura se suprapune cu informaţia neoficială conform căreia Guvernul Ucrainei a decis confiscarea tuturor mărfurilor aflate în tranzit dinspre Rusia, situaţie în care se află şi o cantitate mare, de peste 250 de tone de hârtie, destinată fabricii Exonia din Iaşi. 

„Producătorul german Lenzing AG (Lenzing.com) ne-a notificat astăzi (luni, 14 martie n. r.) o majorare a preţului de 400 €/Tona la hârtia kraft din care producem sacoşe personalizate, fără îndoială cea mai mare creştere a preţului din istoria companiei care, alături de majorarea costurilor transportului, duce inevitabil la un impact major în preţurile tuturor ambalajelor fabricate din hârtie”, a declarat Tiberiu Stoian, CEO - Fabrica De Ambalaje EXONIA

Potrivit acestuia, majorarea preţurilor hârtiei este, în primul rând, consecinţa creşterii costurilor materiilor prime implicate în procesele de producţie. De asemenea, creşterea costurilor cu utilităţile de peste 300% pentru utilizatorii industriali din ultimele 12 luni, dar mai ales blocarea importurilor de hârtie din Federaţia Rusă, împreună cu creşterea cererii de sacoşe fabricate din hârtie sunt consecinţe ale situaţiei geopolitice din această perioadă.

Apel imperativ la un consum raţional

Fabrica Exonia a subliniat că blocarea accesului la achiziţie pe piaţa rusă nu va afecta pe termen scurt, având în vedere capacitatea mare de procesare a fabricii din Iaşi, de peste 3.500 de tone anual, şi a faptului că fabrica are alţi cinci furnizori de hârtie. Însă, pe termen lung, continuarea tendinţei de creştere a consumurilor şi de scumpire a hârtiei, ar putea duce la colaps industria procesatoare de celuloză şi hârtie, cu consecinţe catastrofale pentru multe industrii aflate în aval.

Din acest motiv, compania face un apel la toţi marii consumatori de sacoşe din hârtie, dar şi de ambalaje în general, să iniţieze cât mai urgent posibil programe de stimulare a consumului responsabil din partea utilizatorilor finali. 

„Nu credeam să vină vreodată ziua în care să cerem imperativ clienţilor să îşi reducă consumul, să raţionalizeze utilizarea produselor noastre şi în consecinţă să ne transmită comenzi cât mai rar şi cu tiraje cât mai reduse. Ne adaptăm la situaţie şi sperăm să depăşim această perioadă nefastă pentru industria românească”, a transmis Tiberiu Stoian, CEO - Fabrica De Ambalaje EXONIA

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ucraineanul surdomut pentru care o pisică este „toată averea”. „De pe taraba noastră a luat un plic de mâncare şi un pic de nisip”

Cum au demontat judecătorii afirmaţiile arhiepiscopului Teodosie din contestaţia la decizia de pensionare 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite