După FILIT, Muzeul Literaturii Române Iaşi câştigă din nou la imagine. Instituţia a obţinut titulatura de muzeu de importanţă naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Literaturii Române Iaşi are, începând cu luna octombrie, titulatura de muzeu de importanţă naţională, certificată printr-o hotărâre a Guvernului României.

Miercuri, 14 octombrie, în cadrul şedinţei Guvernului României, a fost aprobată hotărârea privind acordarea titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului Literaturii Române Iaşi, precum şi pentru aprobarea schimbării denumirii acestuia.  

Astfel, după ce a devenit punct de întâlnire pentru cei mai importanţi scriitori din ţară şi de peste hotare în cadrul FILIT-ului, Muzeul Literaturii Române Iaşi, condus de scriitorul Dan Lungu, va putea dezvolta activităţii muzeale, spune da unor noi oportunităţi în stabilirea unor parteneriate cu instituţii culturale şi reţele muzeale/profesionale internaţionale şi, nu în ultimul rând, îşi va spori şansele de accesare a proiectelor europene.

"E o veste foarte bună. Am început demersurile pentru obţinerea titulaturii de muzeu de importanţă naţională încă din prima săptămână de directorat, în februarie 2013, iar acum culegem roadele. Oricum, se pare că e un an fast pentru muzeul nostru: alături de recunoaşterea rangului naţional, ne-am îmbogăţit cu un nou muzeu, <<Cezar Petrescu>>, inaugurat în cadrul FILIT-ului, la Cotnari, iar una dintre expoziţiile noastre temporare a călătorit la Paris şi Alicante. Mă bucur că strategia de revitalizare propusă acum doi ani şi jumătate, iată, dă rezultate concrete”, crede Dan Lungu.

Istoria Muzeului Literaturii Române Iaşi se leagă de începuturile secolului XX. Pornind de la 1918, anul în care Comitetul „Creangă” înfiinţa, la Iaşi, primul muzeu memorial dedicat unui scriitor – Bojdeuca „Ion Creangă” – şi continuând cu deschiderea, de-a lungul timpului, a altor instituţii similare.

Muzeul Literaturii Române Iaşi a inaugurat în acest an al 13-lea obiectiv muzeal literar, cel de la Cotnari şi s-a dezvoltat pe mai multe planuri, de la cel patrimonial, până la formarea de specialişti, ajungând cel mai mare muzeu literar din ţară. 

Mai puteţi citi:

Dan Lungu, scriitor, manager FILIT: "La Botoşani am trăit ca într-un Disneyland al copilului proletar"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite