Două din cele trei stații de monitorizare a calității aerului din Iași s-au defectat. De ce nu sunt reparate
0Două dintre staţiile de monitorizare a calității aerului din Iași nu mai funcționează de ceva vreme. Ministerul Mediului nu a găsit încă soluţii pentru a asigura mentenanţa acestor instalaţii.

Monitorizările asociate calității aerului din municipiul Iași nu se fac în prezent la capacitate maximă. Doar două dintre cele trei stații existente înregistrează valorile zilnice. Situația trenează de aproape șase luni.
Directorul Agenției de Protecția Mediului (APM) Iași, Galea Temneanu, a precizat că la stația de monitorizare a traficului din Podul de Piatră este defect mecanismul de ventilație. Asta în timp ce la stația de fond industrial din zona Tătărași nu funcționează alimentarea electrică.
„Aceste defecțiuni nu pot fi remediate sau decontate, dacă vreți, de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, ele fiind proprietatea ministerului. Noi am notificat aceste defecțiuni la nivelul central, urmând, sperăm noi, ca în cel mai scurt timp acestea să poată fi reparate și repuse în funcțiune pentru a avea imaginea completă a stării calității aerului în municipiul Iași. Pentru municipiul Iași, având în vedere funcționarea completă a stației de fond urban cu o reprezentativitate de câțiva kilometri pătrați, putem avea imaginea calității a aerului la nivel de municipiu”, spune Galea Temneanu, directorul APM Iași.
În fiecare an, în primul trimestru, se depășesc frecvent limitele maxime admise la pulberi de tip PM2,5 și PM10. Cauzele principale ar fi fumul rezultat din arderea vegetației uscate din zona metropolitană, dar și praful rămas pe asfalt după folosirea materialelor antiderapante.
La Iași a sosit deja un laborator mobil pentru determinarea calității aerului, dar echipamentul va putea fi folosit abia spre sfârșitului lunii. Ministerul Mediului trebuie să trimită documentația necesară utilizării aparaturii și numărul de înmatriculare al mașinii.
Poluarea ne ia mințile
„Riscul de afectare psihică şi organică pluteşte în aer”, susțin la unison psihiatrii și cercetătorii. Fenomenul a fost întâlnit şi în România. Medicii specialişti psihiatri din ţara noastră subliniază o anumită legătură între poluare şi tulburările psihice tot mai des întâlnite în ultimii ani.
„În aer pluteşte riscul de afectare psihică şi organică, iar noi acceptăm asta în cel mai silenţios mod cu putinţă. Cartiere noi, blocuri construite în mod haotic, avize de construcţie oferite cu prea multă lejeritate şi riscul final de străzi aglomerate cu maşini spumegând noxe ce ne scurtează viaţa”, explică dr. Cozmin Mihai, medic psihiatru.
Făcând o comparaţie cu perioada rezidenţiatului, dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi şi coautor la mai multe studii psiho-sociale pe diverse teme, spune că, dacă atunci perioada de vară era una lejeră din punct de vedere a adresabilităţii bolnavilor în spital, acum secţiile sunt pline.