Dosare penale pentru trafic de influenţă pe lângă funcţionari din Primăria Iaşi. Vezi aici cine este vizat în scandal (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi ieşeni vor fi judecaţi după ce ar fi încercat să intervină pe lângă nişte funcţionari din Primăria Iaşi, printre care şi Ana-Maria Chirica, soţia directorului tehnic Mihai Chirica, pentru a urgenta obţinerea unei autorizaţii pentru transport de persoane şi bunuri.

Ora 16.30 Şefii din Primăria Iaşi au spus că nu au avizat cererea formulată în 2007 de Săndel Paşaniuc pentru emiterea unei autorizaţii de taxi.

„Cererea lui Săndel Paşaniuc a fost soluţionată nefavorabil, în baza articolului 14, din legea 265. El a luat act de faptul că nu poate primi autorizaţie în regim de taxi, semnând confirmarea de primire a răspunsului trimis de Primăria Iaşi. Pe Cardoneanu care s-ar ocupa de obţinerea unor anumite autorizaţii şi avize l-am şi prins în Primărie încercând să obţină o autorizaţie pentru o altă persoană, motiv pentru care a fost invitat cu Poliţia Locală să părăsească incinta", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Acesta a amintit că Primăria nu a mai avizat circulaţia cu taxi-uri pe străzile din Iaşi încă din 2008, din cauza schimbărilor legislative din domeniu. „Iaşiul nu mai este în situaţia de a mări numărul de autorizaţii, ci dimpotrivă de a diminua. Din 2008, nu s-a mai eliberat niciun aviz pentru că avem deja 1.700 de autorizaţii, iar 1.300 de taxi-uri sunt la stradă", a mai spus directorul.

Şi primarul Gheorghe Nichita a recunoscut că se fac presiuni în Primărie pentru eliberarea acestor acte. „Începând din 2004, oameni care mi-au venit la audienţe au încercat să obţină avize. Un şef de organizaţie a partidului din Alexandru a venit la mine după campanie şi mi-a cerut autorizaţii pentru 30 de taxiuri", a spus Nichita.

Ora 07.00 Ancheta a fost declanşată în urma unui denunţ făcut de Săndel Paşaniuc, la sfârşitul lunii ianuarie 2009. Acesta ar fi cumpărat în 2007 o maşină pe care făcuse taximetrie la o firmă de profil, şi intenţiona să obţină o autorizaţie pentru taxi privat.

Citeşte şi: Iaşi: Procuror vizat de trafic de influenţă

Potrivit actului de trimitere în judecată, pentru că dorea să ia actul mai repede, bărbatul ar fi luat legătura cu Adrian Cardoneanu prin intermediul unei cunoştinţe, şi ar fi mers împreună la Primărie pentru a depune documentaţia necesară. Pentru că autorizaţia întârzia să apară, la insistenţele lui Paşaniuc, Cardoneanu i-ar fi propus să apeleze la Gabriel Norocea, administrator la Norocea RVR, care i-ar fi cunoscut mai bine pe funcţionari şi ar fi putut să-i obţină mai uşor autorizaţia.

Norocea i-ar fi spus lui Paşaniuc că trebuie să plătească 2.000 de euro înainte şi alţi 2.000 de euro după obţinerea actului, dar şi că va interveni uşor pe baza relaţiei sale cu soţii Chirica. Pentru că Paşaniuc s-ar fi plâns că suma era prea mare, Cardoneanu ar fi reuşit să-l convingă pe Norocea să accepte câte 1.500 de euro, înainte şi după rezolvarea dosarului.

Soţia directorului tehnic, scoasă de sub urmărire penală

Anchetatorii spun că pe 23 aprilie 2008, Paşaniuc i-ar fi dus lui Cardoneanu prima tranşă, bani care ar fi trebuit să ajungă la Norocea şi apoi la Ana-Maria Chirica. După câteva zile, Paşaniuc şi Norocea ar fi mers la biroul Anei-Maria Chirica aceasta îndrumându-l pe Paşaniuc să meargă la un funcţionar care verifica dosarele. În cele din urmă, pentru că autorizaţia întâzia să apară, Paşaniuc a formulat denunţul.

În urma cercetărilor, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a Anei-Maria Chirica, neputându-se dovedi comiterea vreunei infracţiuni de către aceasta, şi trimiterea în judecată a lui Adrian Cardoneanu şi Gabriel Norocea pentru trafic de influenţă. Potrivit rechizitoriului, pe parcursul urmăririi penale, Adrian Cardoneanu a refuzat să dea declaraţii, iar Gabriel Norocea a negat acuzaţiile aduse de procurori.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite