Diskoteka, retro nostalgia. Mii de ieșeni s-au bucurat de muzica tinereții lor. „Acesta este secretul longevității”
0La Iași, scena din inima orașului s-a deschis pentru ambasadori-artiști ai anilor ’80-’90, la nivel global: Saragossa, Kaoma, Snap!, Ice MC, Gheorghe Gheorghiu, East 17 și mulți alții. Mii de ieșeni s-au distrat, timp de două zile, însoțiți de partenerii de viață sau chiar de copiii lor, la Festivalul Diskoteka - o adevărată mașină a timpului.

DISKOteka, festivalul pionier al conceptului retro music în România, a revenit anul acesta cu o nouă ediție, ce a avut loc în perioada 9-10 septembrie. De data aceasta, Iașiul a fost Capitala Retro a petrecerii în aer liber. Astfel, Capitala Moldovei a găzduit distracția muzicală „ca pe vremuri”.
Mii de ieșeni s-au bucurat timp de două zile la Festivalul Diskoteka de muzica tinereții lor. Ieșenii au cântat și dansat pe ritmurile care le-au marcat adolescența, însoțiți chiar de copiii lor.
De exemplu, cea de-a doua seară a festivalului s-a ținut de promisiune: a adus la scenă deschisă vedetele de altădată. Pentru marea întâlnire dintre generații, au venit în inima Moldovei ambasadori-artiști ai anilor ’80-’90, la nivel global: Saragossa, Kaoma, Snap!, Ice MC, Gheorghe Gheorghiu, East 17 și mulți alții. O lecție de istorie muzicală pentru cei care au lipsit de la ea și nostalgie pentru cei care au trăit-o.
„Am ascultat, din nou, toată tinerețea noastră, tot liceul. Avem acasă o colecție impresionantă de casete. Am păstrat tot. Dar e magie că putem să retrăim așa sentimentele acelea”, a spus unul dintre ieșeni.
Sentimentul de neînlocuit
Evenimentul a fost un bun prilej de aducere aminte și pentru prezentatori.
„Cred că cel mai important sentiment pe care îl are și îl va avea vreodată omul e nostalgia. Este sentimentul pe care nimeni niciodată nu ni-l poate lua. Generația care a crescut cu acești artiști va fi mereu prinsă de flama acestor ani”, a mărturisit Dan Negru, în calitate de prezentator al Festivalului Diskoteka.
În primele ore de la Revoluția din decembrie 89, o melodie străină difuzată de Televiziunea Română era pe buzele tuturor: Lambada.
„Cântecul nostru vorbește despre dragoste și aduce lumea împreună. Trecutul său face frumusețea acestui cântec. Lumea dansa pe Lambada acum 30 de ani. Asta facem și acum. Acesta este secretul longevității”, ne-a mărturisit Alba Marchand.
Mega hitul Lambada este produsul grupului pop francez Kaoma. A fost lansat în vara anului 1989, când România încă era sub cenzura comunistă. Melodia a înregistrat un record uluitor într-un timp foarte scurt, peste cinci milioane de copii au fost vândute atunci în întreaga lume.

„Încă mai am puterea și am reușit să aduc ceva din ea în această seară, în această țară nemaipomenită. Iubesc România”, a spus, la finalul concertului, Penny Ford aka SNAP!.
Artista ne-a întors în primăvara anului 1992, atunci când la modă era muzica dance cu influențe rap. Nostalgicii spun că atunci când s-a auzit prima oară în boxe „Rhythm is a dancer”, lumea pur și simplu s-a oprit. 57 milioane de albume vândute în toată lumea, 200 de discuri de aur și platină, 80 de prezențe pe primul loc în topuri și peste 10 milioane de vizualizări pe YouTube.
Vedete ale genurilor care au bucurat generații au adus distracția într-un loc emblematic pentru arhitectura, istoria și cultura Iașiului, km 0 al Capitalei Moldovei, în parcul Palatului Culturii.
„E o muzică din inimă. Sunt o parte din cântecele din ’60-’70. Muzica din acei ani era făcută din inimă. Era o muzică pozitivă”, a spus Francesco Napoli.
Moment în timp
Și România a fost reprezentată puternic, prin Gheorghe Gheorghiu, cu a sa „Unde dragoste nu e nimic nu e”, și prin Mihai Trăistariu, care a interpretat melodiile celebre ale trupei Valahia.
„Cred că aceea a fost cea mai frumoasă perioadă din toate timpurile. Se întoarce moda din nou. Vom ajunge la muzica retro. Și tinerii de astăzi au început să își dorească să asculte muzică retro”, a spus Gheorghe Gheorghiu.

Un festival al trecutului muzical care încă este actual. Un festival al emoțiilor și amintirilor, care i-a provocat pe cei ce au trăit perioada cea mai creativă a muzicii de discotecă la două seri de neuitat.
„Dintotdeauna mi-a plăcut ideea de a reînvia muzica veche care are valoare. Eu sunt, așa, un contestatar al muzicii actuale care e bună sau nu e bună, care e împrumutată sau nu. Muzica veche, de acum 20-30 de ani, mi se pare fabuloasă”, a subliniat Mihai Trăistariu.
Încă de la început, Festivalul Diskoteka a reușit să pună România pe harta celor mai mari festivaluri retro din lume. Deși se află abia la a treia ediție, evenimentul are deja un renume datorită succeselor primelor ediții: Timișoara (2019) și Craiova (2022). Așa poate fi descris Festivalul DISKOteca - una dintre cele mai mari discoteci în aer liber din Europa.