Cum se fardează moartea din spitalele ieşene. Centre medicale vechi de decenii, mai curate pe hârtie decât cele mai moderne clinici din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii din clinicile de chirurgie, neonatologie sau ATI sunt cei mai predispuşi să contacteze bacterii din spital FOTO: Arhivă
Pacienţii din clinicile de chirurgie, neonatologie sau ATI sunt cei mai predispuşi să contacteze bacterii din spital FOTO: Arhivă

Incidenţa infecţiilor nosocomiale în spitalele din Iaşi este de aproape trei ori mai mică decât media europeană raportată pe această temă. Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi (DSP) a raportat în ultimii zece ani nu mai mult de 3.000 de cazuri de infecţii intraspitaliceşte, la o medie de peste 160.000 de internări anual.

Direcţia de Sănătate Publică a raportat constant, în ultimii zece ani, o incidenţă a infecţiilor nosocomiale sub 2%. Potrivit ultimelor date anunţate de DSP în noiembrie 2013, peste o mie de bolnavi au fost externaţi cu o afecţiune determinată de bacterii intraspitaliceşti.

Cele mai multe cazuri de infecţiile nosocomiale raportate în judeţul Iaşi erau întâlnite la vremea respectivă la Spitalul „Sf. Spiridon”. Conducerea unităţii medicale preciza atunci că numărul cazurilor este mai mare faţă de datele din celelalte spitale pentru că Spitalul „Sf. Spiridon” înregistrează şi cele mai multe internări anual.

Incidenţa infecţiilor nosocomiale în spital era atunci de 1.42%, sub media europeană. Dacă în UE incidenţa era atunci de 5%, în spitalul ieşean aceasta era de patru ori mai mică. Conform DSP, pe locul al doilea se situa Spitalul de Copii „Sf. Maria”, pe poziţia a treia, Maternitatea „Cuza-Vodă”, iar pe al patrulea loc, Institutul Regional de Oncologie. DSP preciza în 2013 că peste 1.200 de persoane, din 161.000 internate în spitale din judeţul Iaşi, au contactat încă o boală în spitalul în care au fost internate.

În 2002, incidenţa infecţiilor era de 0,88%, cu peste 2.100 de infecţii intraspitaliceşti raportate la peste 185.000 de pacienţi externaţi. În 2003, incidenţa nu a crescut semnificativ, fiind de 0,92%. Doi ani mai târziu, DSP avea înregistraţi 2.320 de pacienţi care au contactat o bacterie în timpul internării, incidenţa raportată atingând 1,14%. În 2006, incidenţa infecţiilor nosocomiale a ajuns la 1.33%, pentru că în următorii ani să scadă constant la1,07%, în 2007, 0.77% în 2008 şi 0.57% în 2009.

În prezent, conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi derulează o anchetă privind moartea medicului Constantin Anagnoste, despre care familia susţine că a intrat în şoc septic după o infecţie intraspitalicească. În sesizarea depusă la Colegiul Medicilor şi la DSP, soţia medicului spune că, pacientul a făcut şoc septic în urma infecţiei provocate de Clostridium difficile.

„Spitalul nu are o problemă specială determinată de infecţia cu clostridium. În toate unităţile medicale există infecţii nosocomiale, nu doar în cazul Spitalului Sf. Spiridon. Oricine poate să aibă bacteria, iar atunci când facem un tratament cu antibiotice se dereglează ceva, apar scaune diareice, din întâmplare ne controlăm şi putem afla că avem şi noi. Cazul Anagnoste nu are nicio treabă cu infecţiile nosocomiale. Clinica de ortopedie nu a avut înregistrat şi raportat niciun caz de infecţie cu clostridium în luna noiembrie”, a declarat Mihaela Prelipcean, director medical al Spitalului „Sf. Spiridon, medic primar epidemiolog.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite