Cum pregăteşti o călătorie cu bicicleta în Uniunea Europeană. Reguli care trebuie respectate strict pentru a evita amenzile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciclist FOTO Arhivă
Ciclist FOTO Arhivă

Aceleaşi reguli de mobilitate şi transport se aplică în toată ţările spaţiului comunitar. Indicaţii privind dotările de bază ale unei biciclete sunt specificate chiar în Convenţia de la Viena.

Potrivit reglemetărilor europene, o bicicletă trebuie să aibă frâne corespunzătoare, să fie dotată cu o semnalizare sonoră suficient de puternică şi cu semnalizare luminoasă, în spate, dar şi frontal. În unele ţări, precum Germania sau Olanda, există reglemetări suplimentare legate de semnalizare şi apărătorile de noroi. Alte reglemetări care trebuie luate în considerare sunt cele legate de casca de protecţie, devenită obligatorie în mai toate ţările UE.

În legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte în trafic, Convenţia de la Viena specifică faptul că cicliştii trebuie să circule cu mâinile pe ghidon, să nu fie traşi de un alt vehicul şi să nu care pe bicicletă obiecte care pot pune în pericol viaţa lor şi a celor din jur. Trebuie să circule pe banda corespunzătoare sensului de mers şi să semnalizeze din timp schimbările în trafic. Acolo unde există, cicliştii vor folosi cu prioritate pistele special amenajate. Este interzisă circulaţie pe autostrăzi sau drumuri de mare viteză.

Cei care vor să pornească într-o călătorie pe bicicletă prin Europa sunt sfătuiţi să se intereseze din timp de condiţiile impuse de ţările din spaţiul comunitar pentru fiecare tip de vehicul în parte. Totodată, Eurovelo oferă şi câteva sfaturi pentru cei care pornesc la drum pe două roţi. În primul rând să-şi adapteze bicicleta la tipul călătoriei şi al traseelor pe care ciclistul va călători. Dacă este o vacanţă cu multe zile de pedalat, este importantă o pregătire fizică prealabilă. 

O atenţie deosebită trebuie acordată bagajului care va fi dus pe bicicletă şi de aceea este recomandată o atentă pregătire a acestuia ţinând cont de numărul de zile de vacanţă, de nevoile ciclistului legate de hrană şi echipament, dar şi de condiţiile meteo. Bagajul trebuie distribuit în aşa fel încât să nu devină un impediment pentru călătoria pe bicicletă. Recomandarea este să nu fie parcurşi mai mult de 70 de kilometri zilnic şi să se asigure condiţii optime de recuperare la finalul fiecărei etape.  Un alt sfat este legat de păstrarea atentă a actelor de identitate, a celor de călătorie şi a banilor necesari pe timpul vacanţei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite