Soluţii pentru a evita apariţia depresiei din sezonul rece. Importanţa hranei şi a programului de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depresie FOTO Arhivă
Depresie FOTO Arhivă

Scăderea temperaturilor şi a reducerea zilelor însorite sunt factori care favorizează apariţia afecţiunilor psihice. Astfel, numeroase persoane pot prezenta simptome depresive, chiar dacă în restul anului sunt perfect sănătoase.

Sezonul rece este un factor important în apariţia simptomelor depresive, potrivit specialiştilor psihiatri. „Mulţi indivizi, cu o sănătate mentală normală în cea mai mare parte a anului, suferă de simptome depresive în diferite anotimpuri, în special iarna. Condiţia este cunoscută şi sub denumirile: depresie de iarnă, melancolie de iarnă sau depresie sezonieră“, explică Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, citată de Agerpres.

Potrivit Asociaţiei Americane de Psihiatrie, există cel puţin zece simptome de care trebuie ţinut cont în diagnosticarea tulburării depresive. Printre acestea se numără stările de oboseală şi de epuizare care devin tot mai greu de suportat, incapacitatea de a duce la îndeplinire sarcinile zilnice, din cauza lipsei de concentrare, tendinţa de izolare, sentimente nejustificate de culpabilizare excesivă. Pot apărea şi simptome fizice, precum dureri de cap, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare şi indigestie. 

„Femeile sunt diagnosticate cu această condiţie mult mai frecvent, în procent de 70-80%, decât bărbaţii, iar patologia este mult mai des întâlnită la adulţii tineri (în jurul vârstei de 30 de ani), deşi poate apărea la orice vârstă. Istoricul familial este, de asemenea, un factor ce poate creşte riscul de tulburare afectivă sezonieră“, susţine psihiatru.

Pentru a preveni apariţia simptomelor, specialistul recomandă evitarea suprasolicitării, respectarea orelor de somn, practictarea sportului sau a plimbărilor în natură şi o alimentaşie echilibrată. Cei mai mulţi experţi recomandă o dietă bogată în proteine şi un complex de carbohidraţi din care să nu lipsească seminţele şi legumele. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite