Cum ne afectează munca în ture de noapte. Psiholog: „Aduce, în mod cert, modificări ale sănătăţii mintale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul/Shutterstock
FOTO Arhivă Adevărul/Shutterstock

Fie pentru bani, fie din pasiune pentru domeniul în care activează, mulţi oameni acceptă să  lucreze şi noaptea. Psihologii spun însă că în acest fel ei îşi pun în pericol sănătatea fizică şi mintală.

Turele de noapte ne pot aduce probleme serioase de sănătate, atât fizice, cât şi psihice. Un studiu al Institutului Naţional de Statistică arăta că mai mult de jumătate dintre salariaţii români lucrează seara, noaptea sau în weekend. 

Medicii ne avertizează că în momentul în care alegem să muncim noaptea trebuie să ne gândim serios că acest lucru poate să aibă repercusiuni asupra organismului. Ceasul biologic se dereglează, iar problemele nu întârzie să apară.

Diabet zaharat, obezitate şi probleme cardiace, acestea sunt câteva dintre efectele pe care le pot avea turele de noapte asupra corpului uman. 

Un studiu făcut de cercetătorii din Canada a descoperit că gene foarte importante din corp se blochează în cazu bioritmului modificat, iar impactul asupra organismului este pe termen lung. 

După ce au luat probe de sânge la începutul şi finalul studiului, experţii au descoperit că 73% dintre cele peste 20.000 de gene care reglează procesele biologice importante sunt incapabile să se adapteze noului program de somn şi de mâncare. Alte aproape un sfert dintre gene şi-au pierdut ritmul biologic. 

Modificări asupra sănătăţii mintale

Pe lângă aceste probleme de sănătate, turele de noapte ne pot afecta şi din punct de vedere psihologic. Într-o discuţie cu reporterul „Adevărul”, psihologul ieşean Bianca Adăscăliţei spune că „aceste ture de noapte aduc, în mod cert, modificări şi asupra sănătăţii mintale, pentru că cele două (n. red. - sănătatea fizică şi cea mintală) lucrează într-un echilibru. La nivel psihic apare stresul şi depresia. Acestea apar ca o modalitate prin care organismul este obligat să ia o pauză. 

„Persoanele care lucrează în schimburi îşi dereglează somnul de la o săptămână la alta sau de la o zi la alta, în funcţie de program.  În viaţa fiecăruia dintre noi apar anumite constante. Când e noapte, noi dormim. Avem elemente constante, cum e masa, cum e somnul, lucruri normale. Când cineva sau ceva te privează de această normalitate a ta, apare disconfortul”, mai adaugă Bianca Adăscăliţei. 

Şi cei care muncesc noaptea recunosc că aces lucru îi afectează. Dan Simionescu are 32 de ani şi lucrează de 6 ani în schimburi. Este operator CNC într-o fabrica ce prelucrează piese de maşini auto. Programul este în trei schimburi: dimineaţa, după-amiaza şi noaptea. „Schimbul de noapte e cel mai obositor. După o noapte de muncă, ajung la 6,30 acasă, mă spăl şi dorm cam 3-4 ore, apoi mănânc, mai stau la TV dacă nu am treabă şi apoi mă pun la somn pe la 16,00 şi mai dorm cam până pe la 20,00, pentru că la 21.00 plec iar la muncă”, mărturiseşte Dan. 

Spune că a ales să lucreze aici pentru că nu a găsit altceva, dar şi pentru că se acordă sporuri de noapte. La nivel global, 20% dintre angajaţi lucrează şi noaptea. 

Vă mai recomandăm şi:

Munca în tura de noapte şi efectele grave asupra organismului. De ce ne putem îmbolnăvi dacă muncim în loc să dormim

Angajaţii firmelor închise din cauza cazurilor de COVID-19 vor primi bani din şomaj tehnic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite