Cum alegeţi litiera perfectă pentru pisică. Avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de aşternut felin existent pe piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puii de pisică trebuie obişnuiţi la litieră Foto Arhivă
Puii de pisică trebuie obişnuiţi la litieră Foto Arhivă

Cei care vor să aducă în locuinţa lor o pisică trebuie să ţină cont de faptul că acestea au nevoie de o perioadă de acomodare cu litiera şi nisipul aferent, mai ales dacă felina este încă pui.

În magazinele de profil există numeroase opţiuni de aşternut şi litiere de diferite dimensiuni. Cutiile în care animalul de companie îşi va face nevoile pot fi adaptate în funcţie de vârsta pisicii, dar şi de spaţiul de care dispuneţi în locuinţă. Dacă aveţi suficient spaţiu puteţi cumpăra o litieră acoperită, care seamănă cu o cutie de transport. Acest tip de litieră împiedică răspândirea mirosului, dar şi a prafului rezultat din folosirea periodică a aşternutului igienic. Împrăştierea prafului şi nisipului care se iau pe lăbuţele animalului pot fi reduse utilizând şi un covor special în jurul litierei.

În ceea ce priveşte aşternutul igienic care va fi pus în litieră, acesta poate varia în funcţie de preferinţele şi obişnuinţele animalului de companie. Pe piaţă există numeroase tipuri de nisip care formează bulgări.  Acesta este unul dintre cele mai căutate, deoarece litiera poate fi curăţată uşor luând cu o lopăţică bulgării formaţi în jurul excrementelor. Bulgării se aruncă la coşul de gunoi, iar litiera se completează cu alt nisip curat. Dezavantajul acestui tip de nisip este că lasă praf în jurul litierei, iar după mai multe  utilizări trebuie spălată foarte bine cutia de depozitare din cauza mirosului care se imprimă în plastic. Pe de altă parte, sunt tipuri de nisip cu arome artificiale, iar unele animale le resping. Un alt tip de nisip este cel care nu face bulgări, dar  întregul conţinut al litierei trebuie schimbat mult mai des, ceea ce reprezintă costuri suplimentare.

Alt aşternut prezent pe piaţă este silicatul. Principalele avantaje sunt că aboarbe bine mirosurile şi nu produce praf. În schimb, se poate lua pe lăbuţele animalului şi împrăştiat în toată casă. Totodată, trebuie schimbat tot conţinutul litierei destul de frecvent.

Unele dintre cele mai avantajoase aşternuturi sunt cele biodegradabile. Deşi sunt un pic mai scumpe decât celelalte tipuri, aşternuturile din lemn uscat, rumeguş, hârtie reciclată, coji de nucă sau din porumb absorb foare bine urina şi mirosurile. Acestea formează bulgări care pot fi aruncaţi la toaletă. În acest fel, puteţi evita mirosurile neplăcute ale bulăgilor din nisip aruncaţi la coşul de gunoi. Dezavantajul este că formează praf care se aşează în jurul litierei, care se ia frecvent şi pe lăbuţele animalelor. Pentru a schimba cât mai rar conţinutul litierei, curăţaţi cât mai repede aşternutul după ce pisica a trecut pe acolo.

Cele mai multe pisici sunt pretenţioase atunci când este vorba despre spaţiul în care mănâncă şi cel în care îşi fac nevoile, de aceea nu aşezaţi litiera în apropierea locului în care animalul mănâncă. Încercaţi să puneţi litiera într-un loc accesibil şi aerisit.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite