Culturalizare prin reciclare. Campania prin care poţi da televizorul vechi pe un bilet la operă sau la teatru
0În capitala Moldovei, la Iași, cine duce un televizor, un frigider sau un laptop vechi la centrul de reciclare primeşte o invitaţie la un spectacol. Altfel spus, reciclarea culturalizează. Mai mult, electrocasnicele mari sunt ridicate gratuit de la locuințele doriltorilor
Deşeurile electrice conțin componente non-biodegradabile, cu substanţe toxice precum plumbul, mercurul şi cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, deșeurile poluează solul, aerul şi apa. Pentru a educa în acest sens, o nouă campanie de colectare a deșeurilor electrice a început la Iași. Aparatele vechi pot aduce în schimb bilete la operă, la teatru sau alte cadouri. Concret, este vorba despre o tombolă cu mai multe surprize pentru ieșeni.
„Avem pregătite premiile pentru ieşeni, singura condiţie e ca aceștia să vină cu deşeul electronic la unul dintre punctele de colectare care sunt la toate centrele de cartier din municpiul Iaşi. Pot câştiga premii diverse de la aparate electrocasnice electronice până la bilete la operă şi bilete la teatru la ateneu”, explică Ana Maria Şchiopu, şef management mediu, Iași.
Mai mult decât atât, ieșenii care au electrocasnice de mari dimensiuni, pe care nu le mai utilizează și vor să le recicleze, trebuie să ştie că există varianta ca aceste deșeuri să fie preluate direct de acasă. Totul se face gratuit.
Tot ce trebuie să facă oamenii este să nu mai arunce deşeurile electronice la întâmplare, în spatele blocurilor, pe trotuare sau pe străzi.
Campania de reciclare din acest an a ajuns la ediţia a treia, iar extragerea câştigătorilor are loc pe 16 octombrie 2023.
Deșeurile electrice, extrem de novice
În Europa sunt aruncate anual împreună cu deșeurile menajere până la 1,4 kilograme de deșeuri electronice pe cap de locuitor. În plus, echipamentele mici se pot depozita cu ușurință în dulapuri, garaje, subsoluri și poduri și sunt date uitării în scurt timp. Într-o gospodărie medie din Europa sunt depozitate astfel până la 5 kilograme de echipamentele electronice pe persoană.
Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul şi cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea şi pot genera apariţia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate, afecţiuni ale inimii.
La nivel european
În martie 2020, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară (CEAP), care include reducerea deșeurilor electronice și electrice printre principalele sale priorități. Planul stabilește cu exactitate obiective imediate, cum ar fi „dreptul de a repara” și îmbunătățirea capacității de reutilizare în general, introducerea unui încărcător comun și crearea unui sistem de recompense pentru încurajarea reciclării produselor electronice.
Totodată, în februarie 2021, Parlamentul a adoptat o rezoluție privind noul plan de acțiune pentru economia circulară prin care solicită măsuri suplimentare pentru atingerea unei economii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, durabile, fără toxicitate și complet circulare până în 2050. Aceste măsuri trebuie să includă reguli de reciclare mai stricte și obiective obligatorii privind consumul de materiale până în 2030.