Cu câte kilograme este normal să te îngraşi în perioada sarcinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentaţia în perioada sarcinii este extrem de importantă, dar multe femei se plâng de kilogramele în plus pe care le iau pe parcursul celor nouă luni. Medicii susţin că mesele trebuie să fie regulate şi să nu se facă excese. Kilogramele care se iau în plus diferă de la o femeie la alta, dar în medie este recomandat să fie cuprinse între 13 şi 15.

Zicala conform căreia femeile însărcinate trebuie să mănânce cât pentru doi este dezaprobată de către specialişti. Medicii susţin că femeile nu trebuie să mănânce neapărat mult, ci mai degrabă sănătos. Mesele regulate şi bogate în vitamine sunt indicate. 

‘’O gravidă sănătoasă trebuie să ia în medie în greutate 13-15 kilograme. Este indicată o alimentaţie eco, dar nu sunt restricţii. Trebuie să se alimenteze absolut normal dacă nu are patologii asociate. Bineînţeles, este recomandat să se consume multe fibre, mai ales că pe finalul sarcinii apare constipaţia, şi nu trebuie să lipsească vitaminele, deci să se consume fructe şi legume. Şi alimentele bogate în acid folic trebuie să se consume pe toată perioada sarcinii’’, spune doctorul Cezar Rotaru, medic specialist obstetrică-ginecologie. 

Practic, nu există un număr clar de kilograme pe care o femeie trebuie să le ia pe perioada sarcinii. Acestea se calculează şi în funcţie de indicele de masă corporală (IMC), adică în funcţie de greutatea şi înălţimea pe care le are. 

Experţii spun că cele subponderale (IMC < 18,5)ar trebui să ia 13-18 kg, pentru cele cu o greutate normală (IMC 18,5-24,9) creşterea în greutate recomandată este de 11-16 kg, la cele supraponderale (IMC 25-29,9) de 7-11 kg, iar cele care suferă de obezitate (IMC >/ = 30) între 5 şi 9 kg

Important de reţinut este că în cazul unei sarcini gemelare creşterea în greutate va fi mai mare, dar nu se va dubla. În această situaţie cel mai mult este permis să se ia 25 de kilograme. 

Vă mai recomandăm:

Alimentele de pe lista neagră atunci când alăptezi. Ce nu trebuie să consumi dacă îţi hrăneşti bebeluşul la sân

Mituri despre sarcină demontate de medici. Cât de adevărat este că poţi afla sexul copilului cu ajutorul formei burţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite