Cel mai mare pelerinaj din sud-estul Europei. Sute de mii de credincioși la racla Sfintei Parascheva

0
Publicat:

Autoritățile se așteaptă ca în acest weekend numărul pelerinilor trecuți pe la baldachin să ajungă la 300.000. În ultimul an de dinaintea pandemiei, recordul numărului de pelerini era de 78.000.

Baldachinul în care este așezată racla Sfintei Parascheva. FOTO Andrei Luca
Baldachinul în care este așezată racla Sfintei Parascheva. FOTO Andrei Luca

Peste 100.000 de credincioși s-au rugat în primele cinci zile de la startul pelerinajului de la Iași, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, iar numărul acestora crește în fiecare oră, tot mai multe autocare din întreaga țară continuând să se îndrepte spre Iași, cu cât ne apropiem mai mult de data de 14 octombrie.

Borna de 100.000 a fost atinsă miercuri dimineața, atunci când pe culoarul special amenajat pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane se aflau, la rând, aproximativ 1.250 de pelerini. Fluxul acestora a început să crească după orele dimineții, iar la prânz, pe culoar erau 2.800 de persoane, numărul total al celor care au trecut pe la raclă ajungând la 103.000.

Se estimează până în seara zilei de 14 octombrie pe la racla Cuvioase vor trece peste 300.000 de oameni, ceea ce înseamnă cel mai mare pelerinaj din sud-estul Europei.

Prima zi de pelerinaj a însemnat și ziua cu cei mai mulți credincioși care au reușit să treacă pe la raclă. 40.000 de persoane au stat sâmbătă la coadă, după ce baldachinul în care se află racla Sfintei Cuvioase Parascheva a fost așezat în curtea Mitropoliei.

Pelerini pe culoarul spre racla Sfintei Parascheva. FOTO Andrei Luca
Pelerini pe culoarul spre racla Sfintei Parascheva. FOTO Andrei Luca

20.000 de persoane la Calea Sfinților 

Aproximativ 20.000 de persoane au ieșit duminică seara, 9 octombrie, pe străzile orașului Iași pentru a întâmpina racla Sfintei Parascheva, dar și pe cea a Sfântului Paisie de la Neamț, cel care a împlinit 300 de ani de la naștere, la evenimentul numit „Calea Sfinților”. 

Procesiunea la care a participat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost însoțită de 200 de preoți de la parohiile din județul Iași și aproximativ 200 de călugări și maici de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iașilor.

ÎPS Teofan a ținut o cuvântare la finalul celor aproape 60 de minute în care procesiunea s-a desfășurat în apropierea Mitropoliei din Iași.

„Ne bucurăm pentru cei mulți, ne bucurăm pentru cei puțini, întru nădejdea că au inima îndreptată spre Dumnezeu și găsesc în sfinții lui reazăm și putere pentru a depăși obstacolele care sunt și în viața noastră, și în viața țării, și în fața lumii. Sperăm ca zilele următoare Iașul să fie gazdă binecuvântată, primitoare, cu brațele deschise, cu inima largă, pentru a-i bucura pe cei care ne calcă pragul. Iar pentru ziua de vineri nădejdea este mea la Dumnezeu că va fi totul cu pace și cu liniște, ca oamenii care vin din alte părți ale Moldovei sau ale țării, să se bucure de o clipă de răgaz duhovnicesc”, a transmis ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Procesiunea Calea Sfinților a avut loc anul acesta pentru prima dată după o pauză de doi ani, în timpul pandemiei aceasta nemaiavând loc din cauza restricțiilor. Cei 20.000 de oameni care au ieșit pe străzile Iașului au doborât recordul ultimilor ani, când la procesiune participau de două sau chiar trei ori mai puține persoane. 

Slujba de Liturghie 2021. FOTO Andrei Luca
Slujba de Liturghie 2021. FOTO Andrei Luca

Pelerinajul se încheie sâmbătă, 15 octombrie

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, slujba de hram va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Cei care nu vor reuși să fie prezenți în preajma zonei amenajate, vor putea urmări slujba și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iași în mai multe locații.

Racla Sfintei Parascheva va rămâne în curtea Mitropoliei până a doua zi, sâmbătă, 15 octombrie, însă dacă numărul de pelerini va fi în continuare la fel de mare, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite