Ce spun despre oameni bijuteriile pe care le poartă la gât. De ce podoaba atârnată de lanţ poate fi percepută drept o susetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Analiştii comportamentali şi-au îndreptat atenţia şi asupra tipurilor de bijuterii pe care oamenii le poartă. Aceştia explică de ce este atât de des întâlnit lanţul purtat la gât.

Analistul comportamental Joseph Messinger explică în „Dicţionar ilustrat al gesturilor“ ce reprezintă bijuteriile pentru cei care decid să le poarte. „Bijuteriile pe care le purtăm ne «trădează» mai mult decât am dori, dincolo de semnificaţie pe care le-o acordă tradiţia“, afirmă specialistul.

Astfel, lanţul pe care îl poartă la gât o femeie sau un bărbat reprezintă dorinţa acestora de a se deosebi de semeni: „la origine, lanţul de la gât era o distincţie, ce lua forma unei decoraţii pentru serviciile aduse. Apoi, ca semn al reuşitei, s-a răspândit în toate straturile societăţii contemporane“. Analistul comportamental adaugă: „cu cât sunt mai grele zalele lanţului, cu atât mai dornică de recunoaştere este mentalitatea celui care îl poartă“.

Totodată, această bijuterie poate arăta şi nevoia „de mărire a teritoriului, pentru a scăpa de climatul sufocant al unei mame prea invazive sau al unui tată prea posesiv, ori invers“.

În unele cazuri stresante, purtătorul unui lanţ cu pandantiv se va juca obsesiv cu podoaba. „Îşi foloseşte lănţişorul pe post de susetă, deci ca o modalitate de a se linişti într-o situaţie nesigură“, explică analistul comportamental.

Potrivit acestuia: „lanţurile de aur cu zale groase pe care bărbaţii le poartă la gât sunt semn de bunăstare sau de bogăţie, în unele medii, în special în cele de afaceri“.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite