Totul despre seminţele de chia, miracolul alimentar din America de Sud. Care este cantitatea ideală de consumat zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seminţele de chia au numeroase beneficii asupra organismului uman. Bogate în proteine, grăsimi, carbohidraţi, fibre alimentare, minerale şi minerale, seminţele de chia au şi antioxidanţi.

Seminţele de chia sunt un aliment tradiţional în America Centrală şi de Sud, dar sunt consumate în întreaga lume. Sunt recunoscute pentru menţinerea în limite normale a nivelului lipidelor serice.

Nu conţin gluten, astfel că pot fi consumate şi de către persoanele cu intoleranţă la gluten. 

„Seminţele de chia au în compoziţie proteine (15-25%), grăsimi (30-33%), carbohidraţi (26-41%), fibre alimentare (18-30%), minerale şi vitamine. Ele conţin şi o cantitate mare de antioxidanţi. Un alt avantaj al seminţelor de chia este faptul că nu conţin gluten, putând astfel să fie consumate şi de persoanele cu intoleranţă la gluten. În seminţele de chia au fost identificate numeroase substanţe active, printre care acizi graşi esenţiali şi compuşi fenolici’’, spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Studiile făcute de-a lungul vremii au arătat că seminţele de chia au efecte benefice adupra sănătăţii, în special pentru afecţiunile cardiovasculare şi obezitate. 

Chiar şi aşa, studiile şi ghidurile alimentare au arătat că nu trebuie să se consume pe zi mai mult de 48 de grame de seminţe de chia. 

„Încă din anul 2000, Ghidurile alimentare din SUA recomandau să nu se consume zilnic mai mult de 48 de grame de seminţe de chia. Ele pot fi consumate crude în salate, în băuturi sau adăugate în orice preparat culinar, prelucrat termic sau nu. Comisia Europeană a aprobat utilizarea seminelor de chia chiar şi în pâine, cu o limită de 5% din masa totală“, mai spune nutriţionistul Adina Rusu. 

Vă mai recomandăm:

Rondele de orez expandat, false prietene ale omului care ţine dietă. „Au un indice glicemic mai mare decât al pâinii“

De ce este considerată banana fructul cu cea mai proastă reputaţie în cazul curelor de slăbire

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite