Ce a rămas din baronii de Iaşi după ce DNA i-a trimis la răcoare. USL din Capitala Moldovei s-a reunit în puşcărie
0
După decenii în care au subjugat interesele economice al judeţului Iaşi, principalii baroni au fost obligaţi să iasă din spatial public de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Primul care a intrat în vizorul procurorilor a fost Relu Fenechiu, stăpânul liberalilor din Moldova, care a fost pus sub acuzare în 2011, însă a continuat să facă politică la nivel înalt. Acuzat că a vândut către Electrica transformatoare vechi la preţ de catalog, Fenechiu nu a renunţat la funcţii nici după ce DNA l-a trimis în judecată, în iunie 2012.
La finele acelui an, Fenechiu a acceptat să ocupe funcţia de Ministru al Transporturilor. De pe acest fotoliu, Fenechiu a şi plecat în puşcărie, odată cu condamnarea de la începutul anului 2014, devenind primul ministru român încarcerat în timp ce era în funcţie. La Iaşi, Fenechiu şi-a împărţit sfera de influenţă cu Gheorghe Nichita, fost vicepreşedinte al PSD.
Probleme cu legea ale lui Nichita au început pe 30 aprilie 2015, atunci când DNA l-a reţinut pentru că a folosit Poliţia Locală în scopul spionării amantei. Nichita a fost eliberat sub control judiciar şi a încercat să se reimpună în partid, începând o luptă de la distanţă cu Mihai Chirica, fostul său angajat, devenit primar-interimar după suspendarea lui Nichita. Acesta a participat la mai multe întâlniri cu membri PSD din judeţ manifestându-şi chiar intenţia unei posibile noi candidaturi la Primăria Iaşi. Nu a reuşit să se impună deoarece pe 29 octombrie 2015 a fost reţinut de DNA într-un alt dosar, fiind acuzat de luare de mită de la milionarul Tiberiu Urdăreanu în cadrul unui proiect derulat de municipalitate.