Casa-evantai, afacere de 30 milioane de euro. Invenţia românească, pilon pentru un plan naţional unic de creştere economică făcut public în premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rulota care se desface ca un evantai, invenţia premiată cu medalia de aur la Salonul de Inventică Macau, China, ediţia 2013
Rulota care se desface ca un evantai, invenţia premiată cu medalia de aur la Salonul de Inventică Macau, China, ediţia 2013

Profesorul Alexandru Stănilă, unul dintre cei mai premiaţi inventatori români din ultimii 10 ani, i-a trimis spre analiză preşedintului Klaus Iohannis un "plan naţional unic de creştere economică suplimentară", despre care spune că ar putea însemna un boom pentru exporturile României.

Casa-evantai, conceptul de construcţie revoluţionar brevetat de profesorul ieşean Alexandru Stănilă, a fost recompensat cu medalia de aur la unul dintre cele mai mari saloane de inventică din lume, Macau, China, ediţia 2013. Ulterior, a mai obţinut numeroase alte distincţii la alte evenimente de profil desfăşurate pe plan mondial.

Cu toate acestea, posesorul patentului, unul dintre cei mai premiaţi inventatori români, spune că la nivel naţional există un dezinteres generalizat al autorităţilor faţă de tot ce înseamnă creativitate şi inventică. Din acest motiv, atât proiectul casei-evantai, cât şi alte brevete româneşti revoluţionare nici nu ajung să fie mediatizate măcar la nivel naţional, cu atât mai puţin să se găsească finanţare pentru realizarea lor.

"Din informaţiile pe care le am de la partenerii mei de la camerele de comerţ şi industrie din străinătate, există în acest moment interes crescut la nivel european pentru producerea casei-evantai. Estimările spun că ar putea putea fi livrate anual pentru hotare 2.000 de bucăţi, ceea ce ar putea însemna cam 1% din exporturile totale ale României. Producerea acestei case nu costă mai mult de 15.000 euro/bucata, în condiţiile unui cost de 300 de euro/metrul pătrat", a precizat profesorul Alexandru Stănilă.

Practic, un eventual producător interesat să producă invenţia ar trebui să cheltuiască anual în jur de 15 milioane de euro, dar specialiştii estimează că profitul ar fi cel puţin dublu.

Nu este singura invenţie care se pierde în sertare după ce a fost elogiată la nivel internaţional. O altă invenţie prezentată de "Adevărul", pe care creatorii se muncesc să o facă fezabilă eventualilor investitori este „Casa Prispa“, prima locuinţă din România care produce curent electric.

Creatorul planului de creştere economică spune că statul ar trebui să ofere facilităţi fiscală, în prima fază, investitorilor autohtoni dispuşi să investească în producerea unei invenţii.

Profesorul Stănilă, coordonatorul Cercului Interdisciplinar de Cercetare şi Inovaţie de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi, spune că este nevoie de implicarea autorităţilor centrale pentru adoptarea unui "plan naţional unic de creştere economică suplimentară", pe care l-a conceput alături de un alt inventator ieşean respectat, profesorul Ion Sandu, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza".


Profesorul Alexandru Stănilă

alexandru stanila

"Este nevoie de promovarea creativităţii în rândul copiilor, încă de la grădiniţă. Asta fac toate ţările civilizate, de mulţi ani, de când au înţeles cât de importantă economic poate fi inovaţia. Eu am trimis planul inclusiv domnului Klaus Iohannis. Cred că primul pas important este înfiinţarea unei comisii naţionale al cărei scop să fie selectarea şi implementarea invenţiilor autohtone valoroase", a mai spus profesorul Stănilă.

Iată un fragment din planul inventatorilor ieşeni:

"-O inventie reprezinta, in domeniul bunurilor materiale, ca exemplu, un produs cu caracteristici tehnice de noutate si progres tehnic la nivel mondial; acest produs este vandabil la intern si mai ales la export tocmai prin aceste caracteristici, frapand prin noutate, chiar daca este executat cu echipamente in cel mai fericit caz, la nivelul mediu mondial. Cel ce produce rezultatele unei inventii, o perioada buna de timp, este singur pe o piata fara concurenta.
       -Teoria inovaţiei în creşterea economică
În literatura de specialitate, teoria inovaţiei în creşterea economică presupune:
a) apariţia unui bun nou;
b) identificarea unei metode de producţie mai eficace, pentru crearea unui produs existent;
c) descoperirea unei noi metode de organizare a desfăşurării activităţii;
d) descoperirea unor noi surse de materii prime;
e) descoperirea unei pieţe noi de desfacere a produsului.
Şcolile de inventică, functionale acum mai ales in universitatile tehnice de prestigiu au drept scop, prin conţinutul formării profesionale, tocmai declanşarea unui amplu proces de creaţie tehnică aplicativă şi teoretică de marketing, în concordanţă cu teoria inovaţiei în creşterea economică.
"

Redăm, mai jos, integral planul de creştere economică:

Planul Naţional Unic de Creştere Economică Suplimentară

Mai puteţi citi:

FOTO Vrei să ai unde să stai? Ia-ţi o casă-evantai! Un profesor din Iaşi a inventat o locuinţă foarte ieftină care se poate strânge într-un pachet

FOTO Casa-hobbit este construită la Iaşi după un proiect unic în lume. Locuinţa inspirată din "Stăpânul inelelor" se poate autosusţine energetic

Casa anti-cutremur, inventată de ieşeni

Cel mai sigur bloc din România a fost construit la Iaşi

Casa Viitorului, realizată la Universitatea Tehnică din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite