Materiale de construcţii din deşeuri inventate de Universitatea «Constantin Brâncuşi», medaliate la Bruxelles
0Universitatea «Constantin Brâncuşi» (UCB) din Târgu Jiu a obţinut două medalii, una de aur şi cealaltă de argint, la Salonul Internaţional de Inventică «Innova» de la Bruxelles.
Medaliile au fost acordate pentru două tipuri de materiale de construcţii inventate de o echipă de cercetători, care desfăşoră un proiect finanţat din fonduri europene. „Este vorba despre două brevete de invenţie pe care noi le-am obţinut, universitatea, prin Facultatea de Inginerie, în cadrul grantului internaţional «Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea sustenabilă a deşeurilor din industrie», un proiect internaţional pe care universitatea îl implementează începând cu luna septembrie 2011, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia. Filiala Electrocentrale Turceni, cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj şi cu Institutul de Cercetări Metalurgice Bucureşti, proiect în care noi am obţinut mai multe tipuri de materiale de construcţii în care am utilizat trei tipuri de deşeuri, respectiv zgură şi cenuşă de termocentrală, şlam de foraj provenit din industria extractivă şi diferite tipuri de zguri de metalurgie provenite din industria metalurgică.
Din aceste deşeuri am obţinut mai multe materiale de construcţii, iar pentru două categorii am depus cerere la Oficiul de stat pentru Invenţii şi mărci, cereri care au fost aprobate şi cu care noi ne-am înscris la Salonul Internaţional de Inventică «Innova» de la Bruxelles, care s-a desfăşurat aici în perioada 12-15 noiembrie“, a explicat Luminiţa Popescu, rectorul UCB.
Materiale de construcţii din deşeuri
Materialele de construcţii premiate la Bruxelles constă în folosirea unor deşeuri din industria metalurgică şi cea energetică.
„Cele două brevete obţinute în cadrul proiectului au primit două medalii, unul medalia de aur şi aici este vorba despre mase de bătătorire obţinute utilizând ca liant un tip de zgură de metalurgie şi celălalt se referă la procedeul de obţinere a unui beton termoizolant care utilizează cenuşa de termocentrală , brevet care a primit medalia de argint”, a mai declarat Luminiţa Popescu.