Care sunt cele trei tipuri de virusuri gripale şi care este cel mai agresiv - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antigripal fereşte populaţia de virusurile gripale FOTO: Mediafax
Vaccinul antigripal fereşte populaţia de virusurile gripale FOTO: Mediafax

Gripa este determinată de virusuri gripale şi de virusuri paragripale. Indiferent de tipurile de virusuri, afecţiunea acelaşi tablou clinic şi poate fi combătută cu aceleaşi tratamente antivirale.

Gripa specifică sezonului rece se manifestă la fel indiferent de tipul de virus care a dus la apariţia afecţiunii. Simptomele care pot anunţa o gripă sunt frisoanele, cefaleea, febra de 39-40 grade Celsius, durerile musculare, astenia fizică, roşu în gât, răguşeala puternică, tuse frecventă sau greţuri şi vărsături.

Pentru a combate starea care apare odată cu răceala, se recomandă repaus la pat şi prezentarea la consult de specialitate la medicul de familie sau la cel infecţionist. Primele trei tipuri de gripă, considerate cele mai importante de specialişti, sunt virusurile de tip A, B şi C. Dintre ele, cel mai agresiv este cel de tip A, întâlnit atât la oameni, cât şi la mamifere.

Virusurile gripale de tip A şi B sunt cele care infectează oamenii, determinând epidemiile. După analizele de laborator, cel mai frecvent tip de virus gripal identificat este cel de tip A. Acesta este considerat şi cel mai rezistent virus gripal, dovedindu-se că poate contamina chiar şi la temperaturi sub 0 grade. Specialiştii au arătat că au fost identificate 144 de tipuri şi serotipuri de gripă A.

Potrivit specialiştilor, contaminarea se produce atunci când o persoană nevaccinată intră în contact cu o persoană infectată. Virusul de tip B, cu toate că apare frecvent, este mai puţin agresiv, manifestându-se mai „liniştit” decât virusul de tip A. Potrivit specialiştilor, virusul gripal de tip C se întâlneşte rar la om. Acesta afectează însă şi porcul.

„Virusurile gripale de tip A şi B sunt cele mai întâlnite la om. Gripa, indiferent de tipul identificat de laborator, se manifestă la fel, adică tabloul clinic arată la fel, diferă doar tulpina. Toţi pacienţii se tratează la fel, cu diferite terapii antivirale”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar infecţionist în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi.


Medicii au arătat că gripa poate determina complicaţii atunci când pacienţii nu se îngrijesc măcar prin respectarea unor minime indicaţii, cum ar fi repausul şi evitarea aerului rece. În perioada de gripă, orice fel de activitate poate slăbi organismul.
 

Citeşte şi:
Bolile de piele care au nevoie de soare pot fi tratate în sezonul rece cu ajutorul laserului

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite