„Călugărițele“ din România, pe cale de dispariție, descoperite de biologii ieșeni

0
Publicat:

Au fost descoperite cinci specii de insecte, singurele cunoscute în România sub denumirea de „călugărițe“. Aceste specii sunt foarte importante, aflându-se în vârful piramidei trofice a insectelor. 

Empusa fasciata, specie de călugăriță     Sursa foto: Dunele Marine de la Agigea
Empusa fasciata, specie de călugăriță Sursa foto: Dunele Marine de la Agigea

Biologii ieşeni au anunţat că în aria protejată naturală Dunele Marine de la Staţiunea de cercetare Agigea a Universităţii „Al. I. Cuza” au fost descoperite cinci specii de insecte, singurele cunoscute în România sub denumirea de „călugărițe“. Acestea sunt prădătoare, cunoscute publicului larg prin dimensiunile relativ mari și aspectul general caracteristic, despre care se mai spune și că sunt și „tigrii insectelor”.

Am început să facem mai multe studii și mai amănunțit, astfel că am găsit toate cele cinci specii de călugărițe care sunt înregistrate pe teritoriul României. De altfel, una dintre ele este o călugăriță venită din continentul asiatic și a fost descoperită la noi la stațiune în 2019 pentru prima dată în țară. Aceste specii sunt foarte importante pentru că sunt insecte prădătoare, practic consumă alte specii de insecte, ceea ce înseamnă că sunt în vârful piramidei trofice a insectelor”, explică Emanuel Ștefan Baltag, directorul stațiunii biologice marine „Prof. dr. Ioan Borcea” Agigea.

Toate cele cinci specii sunt ameninţate cu dispariţia, în special în urma folosirii abundente a insecticidelor şi a distrugerii habitatelor, inclusiv prin arderea pajiştilor primăvara. 

Empusa fasciata este cea de-a cincea specie de călugăriță indentificată pe teritoriul rezervației de Dune Marine de la Agigea, în momentul de față aici coexistând toate speciile de călugărițe din România. Se recunoaște ușor după coiful caracteristic de pe cap și preferă habitatele uscate cu vegetație ierboasă”, transmit reprezentanții stațiunii. 

Indicatori ai biodiversității

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea este singura zonă din România care găzduiește toate cele 5 specii de călugărițe cunoscute în acest moment în țară: Mantis religiosa, Hierodula tenuidentata, Empusa fasciata, Ameles heldreichii și Iris oratoria.

Călugărițele sunt insecte cunoscute publicului larg prin dimensiunile relativ mari și aspectul general caracteristic, dar mai ales datorită unui detaliu legat de comportamentul acestora: în timpul împerecherii sau imediat după, femela consumă masculul pentru a-și asigura o cantitate suficientă de proteine necesară pentru depunerea unei ponte cât mai viguroase. Dar acest eveniment, mai puțin fericit pentru mascul, nu se întâmplă întotdeauna, astfel, dacă femela este sătulă în momentul împerecherii, masculul are șanse mari să supraviețuiască.

Fiind insecte prădătoare, acestea sunt privite și ca indicatori ai biodiversității, deoarece au nevoie de populații sănătoase ale altor specii pentru a se putea hrăni și supraviețui. Prin urmare, prezența lor indică un mediu sănătos, cu o biodiversitate bogată. Pe de altă parte, călugărițele la rândul lor sunt o sursă de hrană importantă atât pentru specii de mamifere insectivore, cât și pentru păsări, multe dintre acestea fiind protejate de lege. 

Rezervația Dunele Marine de la Agigea este o insulă de natură înconjurată de zone industriale, terenuri agricole și localități, ce conservă habitatul de dune marine existent în lungul litoralului nostru acum mai bine de 100 de ani. Această rezervație și-a primit recunoașterea oficială în 1939, chiar dacă primul perimetru a fost îngrădit de prof. dr. Ioan Borcea încă din 1928.  

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite