Bolnavii de hemofilie din Iaşi, afectaţi de neînţelegeri între medici. „Din ianuarie, nu am luat niciun factor de coagulare de la spital. Nu mai înţelegem nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii spun că nu au acces la tratament din cauza unor neînţelegeri apărute între medici, pe de o parte, şi între medici şi manager, pe de altă parte. Conflictul a apărut după un control al Casei de Asigurări de Sănătate, care a constatat „deficienţe în coordonarea Programului naţional de hemofilie, la nivelul spitalului“.

Bolnavii adulţi diagnosticaţi cu hemofilie, arondaţi secţiei clinice de hematologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, susţin că în primele patru luni din 2018 nu au avut acces la tratament cu fiole de factor de coagulare. Potrivit pacienţilor, explicaţiile pe care le-au primit din partea spitalului sunt contradictorii. Conform conducerii unităţii medicale şi CJAS Iaşi, spitalul nu are probleme cu aprovizionarea cu factor de coagulare, în farmacie fiind înregistrate, pe 31 martie, fiole în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

„Factorul de coagulare necesar pacienţilor cu hemofilie nu există deloc în judeţul Iaşi, cu toate că s-au alocat fonduri, s-a mărit bugetul de şase ori pe program, de la 30 de milioane la 180 de milioane de euro, fapt care ar trebui să se vadă în îngrijirea noastră. Noi, prin varianta programului «on demand» (n.r., la cerere), ar trebuie să avem tratamentul acasă să-l administrăm ori de câte ori simţim nevoia, adică la sângerări. Cu toate acestea, nu am primit anul acesta nicio fiolă de tratament de la «Sf. Spiridon»“, a explicat Constantin Lazer, pacient în vârstă de 52 de ani, din judeţul Bacău. 

Un alt bolnav, Ioan Cureluşă, în vârstă de 32 de ani, din judeţul Iaşi, a subliniat că, din cauza lipsei tratamentului, are dureri de picioare şi este imobilizat. În plus, din cauza crizei apărute pe secţia de hematologie de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Cureluşă nu a mai fost operat pentru protezarea unei mâini, aşa cum era programat.

„Din ianuarie nu am luat niciun factor de coagulare de la spital. Pe 14 martie eram programat la operaţie, pentru că am articulaţia unui cot blocată. Au fost făcute toate demersurile, dar înainte de operaţie, doamna doctor Bădulescu mi-a spus că s-a anulat totul din cauză că nu mai este de acord managerul. Când am fost la domnul manager, dumnealui a spus că este de acord cu continuarea intervenţiilor. Nu mai ştim şi nu mai înţelegem nimic“, a explicat pacientul.

„S-au constatat deficienţe în coordonarea programului”

Conform managerului Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, ec. Ioan Bârliba, problema apărută nu este de acces la tratament, întrucât factorul de coagulare se găseşte în farmacia spitalului, ci de neînţelegeri între echipa medicală de pe secţia de hematologie. Managerul susţine că, după ce inspectorii CJAS au constatat nereguli în documentele verificate pe secţie, comitetul director a dispus înlocuirea medicului care s-a ocupat până în ianuarie de acesta. Astfel, din martie, de coordonarea programului nu se mai ocupă şefa de secţie, dr. Oana Bădulescu, ci un alt medic hematolog, dr. Cristina Tărniceriu.

La o serie de explicaţii oferite conducerii, medicul ar fi dat vina pe fosta asistenta şefă pentru lipsa unor documente justificative, în timp ce asistenta respectivă ar fi specificat că întocmirea lor ar fi fost de competenţa doctoriţei. „Dintr-o eroare, pe unele documente nu apare că a fost aplicat tratamentul cu factor de coagulare, neexistând parafa medicului, semnătura şi ştampila.Totuşi, rezultă că tratamentul s-a dat, pentru că, dacă nu-l dădea bolnavului, respectivul murea. Pe de altă parte, pacienţii declară toţi că au primit tratamentul“, a precizat Ioan Bârliba.

Potrivit CJAS Iaşi, în 2018, Spitalul „Sfântul Spiridon“ are alocate credite în valoare de peste 8 milioane de lei pentru derularea Programului naţional de hemofilie. Pe 31 martie, în farmacia spitalului se aflau stocuri de medicamente în valoare de peste 1,5 milioane de lei. „Ultimul control în care s-a verificat respectarea obligaţiilor contractuale ale acestei unităţi sanitare (n.r. - Spitalul «Sfântul Spiridon»), privind derularea acestui program, s-a efectuat în perioada 10.01.2018-20.01.2018; S-au constatat deficienţe în coordonarea programului la nivelul unităţii sanitare, pentru care s-au aplicat sancţiuni de 1% din valoarea de contract“, a transmis CJAS într-un răspuns oficial. Conform acestuia, din cele şapte subprograme incluse în Programul naţional de hemofilie, la Iaşi, suma cea mai mare – peste trei milioane de lei - este alocată pentru tratamentul de substituţie în cazul intervenţiilor chirurgicale şi ortopedice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite