Biciclete de 4,7 milioane de euro pentru un oraş poluat şi cu piste blocate de tonete, staţii de autobuz sau de trecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect important de mobilitate urbană a fost anunţat de Primăria Iaşi, care va depune cerere de finanţare europeană pentru un sistem integrat de închiriere de biciclete.

Oficialii Primăriei Iaşi vor depune la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est proiectul „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând staţii automate de închiriere a bicicletelor – Iaşi VeloCity” evaluat la peste 22,1 milioane de lei. Fondurile nerambursabile vor fi folosite pentru amplasarea a 62 de staţii de îmbarcare şi închiriere pentru biciclete. Totodată, vor fi cumpărate 813 de biciclete mecanice, 37 de biciclete electrice, 60 de triciclete pentru persoanele de vârsta a treia şi 20 de triciclete pentru persoanele cu dizabilităţi. Vor mai fi amenajate 10 staţii de depanare şi 35 de parcări private. „Amplasamentele staţiilor unde se vor regăsi bicicletele şi tricicletele acoperă cele mai importante zone din oraş, astfel că fiecare cartier va avea acces la aceste mijloace ce transport. Sperăm ca implementarea proiectului să se facă cât mai rapid, respectiv până la sfârşitul anului 2020”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Potrivit oficialilor Primăriei Iaşi: „Proiectul «Iaşi VeloCity» urmăreşte crearea unui sistem integrat de bike sharing, respectiv o soluţie alternativă de transport urban care să asigure facilitarea accesului cetăţenilor la locurile de muncă, la furnizorii de servicii sau alte zone de interes, efectele pozitive fiind multiple, precum scăderea timpilor de deplasare şi a costurilor de transport, reducerea poluării şi a consumului de energie, descongestionarea traficului, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în Municipiul Iaşi“.

Anunţul derulării acestui proiect cu finanţare europeană a fost comentat de ieşeni care consideră investiţia exagerată în condiţiile unei reţele precare de piste de biciclete. „Întrebare de 1000 puncte: Pe unde vor circula aceste biciclete? Printre maşinile parcate pe trotuar?! Printre movilele de nisip depozitate la întâmplare pe şantierele din oraş?! Printre pietoni care circulă pe trotuare... Tipic românului: punem căruţa în faţa boilor“, a comentat Mihai-Catalin Ursu pe pagina oficială a Primăriei Iaşi. 

Imagine indisponibilă

Lipsa infrastructurii destinate bicicletelor este vizibilă şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creştere  Iaşi, aprobat în toamna anului trecut. Potrivit documentului oficial „în prezent sunt amenajate trasee de piste pentru biciclete pe străzile: Tudor Vladimireascu, prof. Dimitire Mangheron, Chimiei (mal stâng), Elena Doamna , Independenţei, Carol I, Grigore Ghica, Păcurari, şoseaua Păcurari, şoseaua Nicolina“. Practic, la solicitarea forurilor europene, municipalitatea a amenajat şi piste de biciclete pe marile bulevarde modernizare cu bani nerambursabili. 

Imagine indisponibilă

Culoarele marcate cu verde continuu sunt pistele existente

Însă culoarele sunt criticate de cei care circulă pe două roţi, iar „bilele negre“ apar şi în Planul de mobilitate. „Amenajări înadecvate ale pistelor existente: în zona staţiilor de transport public, pistele s-au amenajat în detrimentul zonelor de aşteptare a călătorilor, lipsa de continuitate a pistelor, amenajarea deficitară în aliniamentul străzii, adesea nu există spaţii de siguranţă faţă de bordura de delimitare a carosabilului şi faţă de garduri, vegetaţie, mobilier urban, fâşii de stâlpi şi copaci, suprafaţa pistelor este amenajată în mare parte cu pavele, suprafaţă nerecomandată pentru acest tip de cale de rulare, lipsa indicatoarelor de orientare pentru biciclişti“, sunt doar câteva dintre disfuncţiile punctate de consultanţii care au întocmit Planul de Mobilitate Urbană. 

Pe lângă problemele legate de infrastructura pistelor, Iaşiul este şi unul dintre cele mai poluate din ţară, ceea ce ar putea reprezenta un pericol pentru cei care circulă frecvent fără protecţie pe artere din ce în ce mai aglomerate.

Citeşte şi:

INTERVIU Fizician român cu experienţă de 20 de ani în cercetare: „În atmosferă există elemente cancerigene şi nu sunt monitorizate la nivel naţional“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite