Cât de grav ne poate îmbolnăvi poluarea din marile oraşe. „Diferite particule produc afecţiuni, unele foarte agresive“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt provocate prin două mecanisme: creşterea tensiunii arteriale şi scăderea colesterolului „bun” (HDL), mai ales la femei. Afecţiunile au legătură cu diferite particule microscopice din atmosferă.

Conferenţiarul Silviu Gurlui (foto jos), directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri de la Facultatea de Fizică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, fizician cu experienţă de peste 20 de ani în cercetare, a explicat pentru „Adevărul” ce sunt particulele microscopice PM2,5 şi PM10, de unde provin şi cum afectează sănătatea oamenilor.

Particulele microscopice cu dimensiuni mai mici de 10 microni pot proveni din diferite surse de poluare, naturale sau antropice. Aceste particule au o compoziţie chimică diferită cu altitudinea, reacţionează chimic şi biologic diferit în aer şi la sol, pot avea proprietăţi fizico-chimice diferite în condiţii meteorologice diferite şi pot fi eliminate în mod diferit din atmosferă. În zonele poluate, compuşi chimici cum ar fi acidul azotic (HNO3), acidul sulfuric (H2SO4) sau amoniacul (NH3) tind să se condenseze pe suprafaţa particulelor primare cu rezultatul formării altor tipuri de particule secundare mai nocive.  

„PM2.5 îşi au originea, în special, în emisiile motoarelor diesel şi în arderile de biomasă (lemn). Particulele cu dimensiuni cuprinse între 2.5 şi 10 micrometri îşi au originea, în special, în praful ridicat de la sol sau sedimentat pe vegetaţie (apoi antrenat în atmosfera de vânt, incendii), în procesele mecanice (sisteme de frânare la automobile, uzura cauciucurilor). Diferite categorii de particule, în funcţie de compoziţia chimică şi de mărimea geometrică produc afecţiuni specifice, unele foarte agresive, precum accidentele vasculare cerebrale”, a subliniat Silviu Gurlui.

„Aceste paticule suferă transformări în timp”

silviu gurlui arhiva personala

Potrivit conferenţiarului, peste 30% dintre accidentele vasculare cerebrale prin două mecanisme - creşterea tensiunii arteriale şi scăderea colesterolului „bun” (HDL), mai ales la femei – au legătură cu diferite particule poluante din atmosferă.

Particulele PM2.5 poate conţine elemente cancerigene precum: Arsenic, Beriliu, Cadmiu, Clor, Cobalt, Crom, Mercur, Nichel, Plumb. De asemenea, particulele microscopice conţin carbon organic, carbon negru sau hidrocarburi aromatice volatile (PAH). În plus, o componentă majoră a particulelor în suspensie o constituie praful Saharian, praful ridicat de la sol sau sedimentat pe vegetaţie şi apoi ridicat în atmosferă în urma incendiilor. Astfel de particule pot conţine Aluminiu, Siliciu, Fier, Bariu, Uraniu, Magneziu, Sulf, Clor, Potasiu, Calciu. „O problemă importantă este legată de faptul că aceste paticule suferă transformări în timp, în atmosferă, iar în anumite condiţii de temperatură şi umiditate, în timpul transportului, pot îngloba alţi clusteri chimici mai agresivi, mai nocivi”, a mai punctat directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Citeşte şi:

INTERVIU Fizician român cu experienţă de 20 de ani în cercetare: „În atmosferă există elemente cancerigene şi nu sunt monitorizate la nivel naţional“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite