Beciuri de peste 300 de ani descoperite în centrul Iaşiului FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările începute pentru construirea pasajului subteran de la Fundaţie au scos la lumină rămăşite ale unor beciuri construite în secolul al XVII-lea. Arheologii spun că în zonă sunt foarte multe pivniţe.

Muncitorii care fac săpături în zonă au dat peste ruine în această săptămână. Specialiştii se aşteaptă la noi descoperiri pe măsură ce înaintează săpăturile. „În zonă este oraşul secolului al XVII-lea şi până în zilele noastre. Importantă este zona boierească devenită comercială. Ar trebui să găsească o stradă podită, adică acoperită cu lemn, şi foarte multe pivniţe", a explicat Stela Cheptea, directorul Centrului de Istorie şi Civilizaţie Europeană de Iaşi.

Primăria Iaşi, despre haosul din Fundaţie: „Şoferii nu se încadrează bine în intersecţie"

O reţea de pivniţe a fost descoperită şi sub Biserica Banu, Casa Xenopol şi la fostul sediu Romtelecom. „Sunt mai greu de conservat. Doar dacă dau peste o biserică sau un monument de importanţă deosebită", a mai spus Cheptea.

image

Reprezentanţii Primăriei colaborează cu arheologii de la Complexul Muzeal Moldova pentru cercetările din zona şantierelor de pe Independenţei, Fundaţie şi Lăpuşneanu. Edilii îi grăbesc însă pe arheologi pentru a se încadra în graficul de lucrări.

Citiţi şi:
Noroi ca la ţară în centrul Iaşiului. Vezi cum înfruntă oamenii tranşeele FOTO

Şoferii din Iaşi au „interzis" pe strada Sf. Andrei. Vezi rutele ocolitoare

 „Avem contract pentru descărcare arheologică cu Academia Română. Îi sprijinim, dar trebuie să înţeleagă că avem un grafic de lucrări şi nu avem timp să facem farmacie. Acum le cerem sprijinul să mărească puţin săpăturile arheologice", a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi.

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite