Atelierul Brucker Crafts, locul în care sunt făurite obiecte unicat din piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ben Brucker duce mai departe tradiţia de meşteşugari a familiei prin atelierul său de marochinărie, în care realizează produse unice, utile şi rezistente. Toate obiectele sunt lucrate manual şi cu piele ecologică, din grijă pentru mediu şi din respect faţă de clienţi

La 12 kilometri de centrul municipiului Iaşi, mirosul de piele naturală se împleteşte, zi de zi, cu poveşti care prind contur pe masa unui atelier de marochinărie. Îi aparţine lui Ben Brucker (42 de ani), un om căruia părinţii şi bunicii i-au insuflat pasiunea pentru artă şi lucru manual.

Drumul profesional al lui Ben a fost trasat încă din copilărie, familia sa fiind una cu tradiţie în meşteşuguri. 

„Pasiunea mea pentru creaţiile din piele, pentru lemn, metal şi obiecte tradiţionale a început de când eram mic. M-am născut într-o familie cu tradiţie în meşteşuguri vreme de şase generaţii. Tata, bunicul, străbunicul şi străbunii au meşteşugit cu mâinile lor lucruri frumoase, durabile şi utile“, povesteşte bărbatul.

Înainte de a-şi deschide atelierul Brucker Crafts, Ben a pictat biserici vreme de 15 ani. Ideea de a duce mai departe tradiţia familiei într-ale marochinăriei i-a dat tot timpul târcoale, însă a tot amânat să se apuce de treabă pentru că îşi dorea să realizeze obiecte pe care să pună o amprentă personală. În cele din urmă, i-a venit o idee, a exploatat-o, iar acum dă mai departe tot ceea ce a învăţat pe cont propriu. 

Imagine indisponibilă

Ben Brucker lucrând în propriul atelier de marochinărie  FOTO Ben Brucker

„Acum doi ani m-am apucat să fac profesionist treaba asta cu marochinăria, după ce vreun an înainte am avut tot felul de încercări. Nu găseam pe cineva care să-mi facă pielărie de explorare şi aventură. 

Genul acela de pielărie destinat oamenilor care petrec timp în natură, în pădure, vânătorilor. Aşa că m-am apucat să fac singur. Am învăţat de unul singur tot meşteşugul ăsta, iar astăzi, pe lângă ce produc în atelierul meu, ţin şi cursuri aproape în fiecare lună.“

Tainele marochinăriei

Meşterul execută atât comenzi, cât şi produse unicat, iar pielea folosită este ecologică. Toate creaţiile care ies din atelierul Brucker Crafts sunt lucrate manual, cu multă grijă pentru utilizator şi pentru mediu. Pielea utilizată provine în proporţie foarte mare din cea mai bună tăbăcărie din România şi în cantităţi variabile din Italia şi Rusia.

Accesoriile metalice şi textile, lemnul, cornul şi oţelul sunt de calitate superioară şi integral testate în 

mediul natural.

„Marochinăria este domeniul mare, însă în cadrul lui există mai multe tipuri: pielăria care se face industrial şi pielăria artizanală. Aceasta din urmă cuprinde produse pe care clientul le comandă în funcţie de nevoile lui, iar eu îi execut comanda exact după acele specificaţii. În engleză poartă numele de custom made. O altă noţiune mai specifică a ceea ce fac eu este că genul acesta de pielărie este 100% ecologic şi prietenos cu natura. Nu implică consum de curent electric. Nu există două produse la fel, fiecare produs e unic, nu se lucrează pe stoc“, detaliază Ben Brucker. 

Pe piaţa românească, cererea de produse personalizate din piele este destul de mare. Oamenii care dau comenzi la Brucker Crafts sunt fie persoane care au nevoi clare, cum sunt vânătorii, fie persoane care, pur şi simplu, îşi doresc obiecte de calitate şi frumoase. 

Imagine indisponibilă

Produse din piele realizate în atelierul Brucker Crafts   FOTO Ben Brucker

„Dacă eşti vânător, e foarte greu să găseşti astfel de produse. Firmele mari le vând la preţuri foarte ridicate. Noi, cei care facem custom made, avem aceleaşi preţuri precum cei care lucrează în manieră industrială. În plus, oamenii preferă să-şi facă produse personalizate, să aleagă ei dimensiunile, culorile, gravurile, picturile, să adauge mesaje scrise. E o chestie de prestigiu personal“, explică Ben Brucker. 

O comandă bizară

În cei doi ani care s-au scurs de când a deschis atelierul, bărbatul a realizat tot felul de produse personalizate. Cel mai recent, pe masa de lucru au prins contur câteva produse pentru Poliţia de Frontieră.

„Realizez un toc pentru pistol şi anumite lucruri folosite de ei. Poliţia de Frontieră are instrumente ultramoderne şi vrea să le îmbrace în piele.“

Printre cele mai neobişnuite comenzi pe care le-a primit până acum se numără un suport de eprubete pentru un angajat SMURD. 

„Cea mai ciudată cerere pe care am avut-o vreodată a fost de la un tip care lucra la SMURD. Avea un suport de pus pe mână în care ţinea, printre altele, nişte eprubete. Şi, dacă vă vine să credeţi, le-a făcut din piele, ca să nu-şi piardă umanitatea.“ 

„Dacă ai două mâini stângi, oricât ţi-ai dori, nu-ţi iese“

Ben Brucker lucrează singur la toate comenzile, în atelierul în care spune că, negreşit, îşi găseşte liniştea şi inspiraţia.

„Locuiesc într-o casă care nu e conectată la reţele – fără apă, fără căldură, fără curent electric. Am o curte unde pot face şi cursuri de pielărie şi de cioplit lemne. Aici am şi atelierul.“ 

Imagine indisponibilă

Produs realizat în atelierul Brucker Crafts    FOTO Ben Brucker

Brucker Crafts nu este doar locul unde ideile clienţilor devin realitate, ci şi spaţiul de întâlnire dintre artizan şi pasionaţii de pielărie. Astfel, Ben Brucker organizează lunar cursuri pentru cei care doresc să afle mai multe despre această artă. Fie în atelier, dar cel mai des în natură, meşterul şi cursanţii lui experimentează, îşi îmbogăţesc pasiunea şi se cunosc mai bine. 

Principalul sfat pe care Ben Brucker îl are pentru cei care vor să se îndrepte către acest domeniu este că talentul joacă un rol important în proces.

„E nevoie de foarte multă muncă, dar e nevoie şi să descopere dacă au talent. E ceea ce eu numesc, în glumă, «să nu ai două mâini stângi». Dacă ai două mâini stângi, oricât ţi-ai dori, în final nu-ţi iese. Sigur că poţi face nişte chestii în mod repetitiv, nişte chestii simpluţe, adică să tai două feliuţe de piele, să le coşi, să le vopseşti, să le pictezi şi să ţi se pară că ai făcut artă. Lumea poate că nu-şi dă seama, pentru că nu cunoaşte şi nu consumă produsul, dar tu n-o să creşti niciodată în felul ăsta. Ca artizan, creşti doar dacă ai proiecte diverse, provocări mari. Eu nu cred în: «Nu există talent, dar există multă muncă». Nu e adevărat. Există foarte mult talent şi foarte multă muncă. Dacă vrei să ieşi în evidenţă trebuie să fii şi talentat, dar să fii dispus şi să munceşti din greu, să petreci multe nopţi nedormite“, este de părere Ben Brucker.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cum a ajuns un cerşetor român erou în Franţa. „Scriu toate ziarele din Nisa despre el, e un fenomen”

O fotografie cu un tigru care îmbrăţişează un copac a fost desemnată fotografia anului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite