Aparatura medicală din Spitalul Socola ar putea fi pusă sub sechestru. Conflictul dintre conducere şi o angajată riscă să creeze blocajul fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi

Funcţionarea Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi este pusă în pericol de un conflict judecătoresc. Executorii au anunţat conducerea spitalului că vor pune sechestru pe aparatele medicale, dacă instituţia medicală nu respectă obligaţiile impuse de o sentinţă definitivă.

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi ar putea pierde aparatura medicala, din cauza unei datorii de peste 100.000 de lei. Executorii judecătoreşti au dat un ultimatum instituţiei medicale, asta după ce, în urma unei sentinţe definitive date de Curtea de Apel Iaşi în data de 12.10.2018, „Socola” nu şi-a îndeplinit obligaţiile. 

Este vorba despre o datorie către o angajată a spitalului. Potrivit deciziei Curţii de Apel Iaşi, Mirela Popeanu a fost concediată abuziv de către „Socola“ prin decizia managerului Gabriel Oprişanu, unde era angajată ca asistentă. Ulterior, Mirela Popeanu a fost reîncadrată pe post, dar conducerea instituţiei trebuie să îi plătească salariile restante, cheltuielile de judecată şi o sumă de 5.000 de euro daune morale.

Potrivit spuselor femeii, după aproape un an şi jumătate de la sentinţa definitivă, a primit doar daunele morale şi cheltuielile de judecată, nu şi drepturile băneşti. Asistenta de la „Socola” acuză conducerea spitalului că încearcă să nu îi achite aceşti bani, ocolind legea. Mirela Popeanu spune că a descoperit că au fost plătite către bugetul de stat contribuţiile la sănătate, la pensii şi impozitul pe venit la drepturile băneşti pe care aceasta, de fapt, nu le-a încasat. 

„Nu vor să-mi dea banii. Ei mi-au spus în faţă în diferite contexte. M-am întâlnit cu managerul, dar şi cu asistenta Iuraşcu, în contexte diferite. Amândoi mi-au spus că o să aibă grijă să nu primesc banii. Deci refuză..”, a declarat Mirela Popeanu pentru „Adevărul”.

Pe de altă parte, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi, Gabriel Oprişanu, dă vina pe executorul judecătoresc. Potrivit acestuia, există o diferenţă mare între suma reală pe care spitalul i-o datorează angajatei Mirela Popeanu şi suma impusă de executori. Mai mult decât atât, Oprişanu subliniază faptul că s-au făcut unele plăţi către Mirela Popeanu, doar că femeia ar avea popriri, de asta nu şi-a primit banii. „Este o diferenţă destul de mare, de vreo 300 de milioane vechi. Noi avem banii prevăzuţi în buget. Noi ştim exact cât trebuie să îi dăm. Când i s-au plătit anumite sume de bani, avea nişte popriri. Noi a trebuit să dăm banii către popriri. Ea nu mai recunoaşte acum acele sume”.

Întrebat dacă este adevărat că instituţia pe care o conduce nu şi-a achitat datoriile faţă de asistenta medicală Mirela Popeanu, Oprişanu a răspuns: „Da, pentru că executorul judecătoresc a trimis o sumă eronată pe care o solicită cu plată, iar executarea este contestată. Ni s-a transmis faptul că trebuie să plătim această sumă şi că putem contesta în termen de 15 zile. Sumele nu erau conforme cu realitatea, motiv pentru care am contestat şi aşteptăm hotărârea instanţei”.

În schimb, în somaţia trimisă către Consiliul de Administraţie al spitalului de către executorii judecătoreşti se menţionează că executarea silită este iminentă.

„Vă aducem la cunoştinţă existenţa pericolului declanşării executării silite împotriva dumnevoastră şi prin altă modalitate prevăzută de Codul de procedură civil (urmărire silită mobiliară / imobiliară), respectiv prin sechestrarea aparaturii medicale. Faţă de acest aspect vă solicităm ca în termenul cel mai scurt să procedaţi la achitarea de bunăvoie a sumelor mai sus amintite, în caz contrar urmând să procedăm în consecinţă“, arată documentul citat. 

Motivul conflictului: o relaţie extraconjugală

Se pare că întreaga poveste ar fi început în moment în care actualul manager al Institutului „Socola” din Iaşi ar fi început o relaţie extraconjugală cu o angajată din unitatea medicală. „Eu am fost prietenă cu doamna Amalia Iuraşcu, însă din momentul în care ea a început să aibă o relaţie mai extraprofesională, să zic aşa, cu domnul manager, au început ambii să mă coopteze în echipa lor de, cum să spun, oameni care lucrau în interes personal. Atunci mi s-a spus că ştiu prea multe. «Ori eşti cu noi, ori eşti împotriva noastră», aşa s-a pus problema.”

Acela ar fi fost momentul în care asistenta Mirela Popeanu ar fi fost concediată, motiv pentru care a chemat conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” în instanţă. Femeia a fost reangajată după ce a câştigat procesul. 

Contactat de reporterul „Adevărul”, Gabriel Oprişanu, managerul „Socola”, spune că Mirela Popeanu vrea doar să facă scandal, nefiind nimic adevărat din ce spune. „Singura problemă este că vrea (n.r. Mirela Popeanu) să facă scandal. La noi totul se desfăşoară legal, juridic, cum este prevăzut în lege. 

Suma totală pe care o mai are de primit Mirela Popeanu de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este de peste 99.000 de lei, la care se adaugă şi 13.000 de lei, tariful executorului judecătoresc. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite