A început cel mai mare pelerinaj din ţară, la racla Sfintei Parascheva de la Iaşi. Închinarea, lăsată la liber, fără certificat verde. Medicii sunt îngroziţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Silviu Cluci
FOTO Silviu Cluci

Pelerinii nu mai sunt legitimaţi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut. Atunci, doar ieşenii au fost lăsaţi să participe la pelerinaj. În acelaşi timp, nici nu li se cere vreun certificat verde, test negativ sau orice altă dovadă în acest sens.

Cel mai mare pelerinaj din România a început vineri, 8 octombrie, la Iaşi, în ciuda faptului că localitatea se apropie de 8 infectări la mia de locuitori.

   

La racla Sfintei Parascheva pot merge atât pelerinii vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi. 

Medicii trag un semnal de alarmă şi îi avertizează pe credincioşi că dacă au probleme mari de sănătate, mai bine stau acasă, pentru că nu vor putea conta pe serviciile medicale din Iaşi. 

„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iaşi să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac faţă pacienţilor din Iaşi. E clar că sunt depăşite de numărul acestor pacienţi şi nu vor putea asigura asistenţa medicală de urgenţă sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU SMURD Iaşi. 

În context, şi medicul Răzvan Socolov şi-a exprimat opinia cu privire la pelerinajul religios de la Iaşi.

„Haideţi să gândim cum ne putem proteja singuri. Vaccinul este o soluţie. Dar şi vaccinaţi putem transmite boala. Evitarea aglomerărilor este măsura complementară esenţială. Moaştele vă vor aştepta la Iaşi şi peste un an. Dumnezeu vă aude rugăciunile mai bine din biserica dumneavoastră decât de pe un pat de ATI. Să fim creştini arătând că nu risipim darul sănătăţii venit de la Dumnezeu", a spus medicul ieşean Răzvan Socolov. 

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane, acolo unde va putea fi sărutată şi atinsă de toţi pelerinii.

Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanţă de un kilometru şi jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult faţă de evenimentele din anii precedenţi. 

Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puţini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, aşteptând să se roage în faţa raclei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Racla Sfintei Parascheva poate fi sărutată, în plină pandemie. Ce spun autorităţile despre pelerinajul de la Iaşi

Cum a învins un muncitor necalificat o companie cu cifră de afaceri de sute de milioane de lei

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite