VIDEO Zgura combinatului siderurgic, „aur” pentru constructorii autostrăzii. Marea transformare a zonei industriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea platformă industrială de la marginea Hunedoarei trece prin mari transformări, după ce zeci de utilaje o „curăţă” de rămăşiţele siderurgice şi de zgură pe care le transformă în materii prime pentru autostradă.

Haldele de zgură întinse pe mai mult de 100 de hectare la marginea Hunedoarei şi terenurile ocupate de ruinele industriale, aflate vecinătatea combinatului ArcelorMittal, s-au transformat într-un şantier imens care furnizează materii prime pentru construcţia autostrăzii Lugoj – Deva şi pentru alte proiecte de infrastructură rutieră.

În fiecare zi, zeci de camioane încărcate cu steril siderurgic pornesc din Hunedoara spre autostrada aflată în construcţie, la circa 20 de kilometri de municipiu.

În ultimele luni, zona industrială a suferit mari transformări, pe măsură ce utilajele au demolat, măcinat şi curăţat plaforma siderurgică, dezafectată de peste un deceniu. Cea mai mare haldă de steril aparţine combinatului, iar suprafeţe din ea au fost concesionate pentru exploatare unor firme private. O altă haldă aflată în proprietatea primăriei Hundoara, a fost, de asemenea, concesionată. Haldele Hunedoarei ar putea furniza zgură pentru construcţia a peste 1.000 de kilometri de autostradă, susţineau administratorii acestora.

Vechea platformă industrială şi haldele Hunedoarei / ADEVĂRUL

Mai multe întinderi de steril din jurul Hunedoarei, nu au putut fi exploatate, iar ecologizare terenurilor contaminate nu a mai fost finalizată. Este cazul haldelor de la Teliuc, unde au fost depozitate deşeurile provenite după procesarea minereului de fier de la fostele mine Teliuc şi Ghelari. Preful provenit de la haldele de steril şi fostele iazuri de decantare sunt antrenate de vânt pe distanţe de zeci de kilometri, informa un raport al Agenţiei de Mediu.

„Prezenţa particulelor solide în atmosferă influenţează grav transparenţa aerului, favorizează încălzirea aerului prin acumularea unei părţi din căldura solară şi modifică regimul precipitaţiilor”, arăta cel mai recent raport de mediu, publicat în 2017, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Nori de praf peste municipiu. Cum este explicată poluarea reclamată de localnici, provenită de la combinatul siderurgic

Coloşii siderurgici ai României. Ce s-a ales de marile uzine ale oţelului în care munceau zeci de mii de oameni

VIDEO Marea schimbare a combinatului ruinat. Natura îşi reintră în drepturi peste munţii de gunoaie şi dărâmături

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite