VIDEO Satul din munţi, cu două şosele moderne care duc în pădure: „Mergem două ore pe jos până în judeţul vecin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Satul Negoiu se află la graniţa judeţelor Hunedoara şi Caraş-Severin, într-un ţinut pitoresc până la care se poate ajunge pe o şosea modernă. Drumul spre judeţul vecin se opreşte, însă, în pădure.

GALERIE FOTO

Lunca Cernii de Jos se întinde la poalele Munţilor Poiana Ruscă, la capătul unei şosele de circa 50 de kilometri, care porneşte din Hunedoara şi traversează mai multe sate de pe Valea Cernei. Un tunel săpat în munte reprezintă poarta de intrare a şoferilor în ţinutul pitoresc aflat la graniţa dintre judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Din cătunele risipite pe văile râurilor şi pe crestele înconjurate de păduri întinse, mulţi dintre localnici coboară în judeţul vecin, unde la circa 10 kilometri se află localităţile Rusca Montană şi Ruşchiţa.

Două şosele pornesc din Lunca Cernii de Jos spre judeţul Caraş-Severin, însă ambele sunt asfaltate doar până la graniţa celor două judeţe. De acolo, localnicii care vor să ajungă în comuna Rusca Montană îşi continuă drumul pe jos sau cu maşinile de teren, pe timp de vară.

„De aici, mulţi oameni mergeau cu vitele la Rusca Montană, iar alţii lucrează la marmură, la Ruşchiţa. Fac vreo două ore până acolo, prin pădure, dar Rusca este oricum mai aproape de noi decât este Hunedoara”, povesteşte Rozica Mezinescu, o localnică din satul Negoiu. Oamenii îşi fac speranţe că o dată cu modernizarea drumurilor, locul din Ţinutul Pădurenilor se va mai anima.

image

„Satul s-a umplut de case pustii, şcoala este închisă de mai mult de zece ani, la biserică se mai ţin slujbe o dată la două săptămâni, dar nu e multă lume, iar copiii noştri cu greu mai pot fi convinşi să se întoarcă în locurile unde s-au născut, să se ocupe de creşterea animalelor cum facem noi. Poate lucrurile se vor schimba în bine”, mai spune Rozica.

Două şosele noi până la limita judeţului
Prima şosea din istoria de şapte secole a comunei Lunca Cernii a ajuns în satele sale în toamna anului 2013. Drumul Judeţean 687 D Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii de Jos – Gura Bordului a fost modernizat în urma unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Noua şosea de circa 30 de kilometri a fost construită din Topliţa, prin satele Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, Gura Bordului, până la limita judeţului Hunedoara, unde se opreşte într-o pădure. De la capătul ei, un alt drum forestier, de circa 10 kilometri, trebuia să fie modernizat până la Rusca Montană, însă proiectul nu a mai fost realizat de autorităţile din judeţul vecin.

image

Anul trecut au fost asfaltaţi alţi şapte kilometri de drum de pământ, din Lunca Cernii de Jos până la marginea satului Negoiu. Noul drum construit cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, i-a mai scos din izolare pe sătenii din Negoiu, care speră însă că şoseaua va fi continuată până în judeţul vecin.

image
image

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO „Locul unde se naşte fierul”. Ce a mai rămas din marea exploatare minieră cu o istorie de peste două milenii

Încă un drum din Ţinutul Pădurenilor se transformă într-o şosea modernă. Un sat cu câteva familii va fi scos din izolare

VIDEO Satele din Ţinutul Pădurenilor faimoase pentru iernile grele. Cum arată locurile de basm unde oamenii trăiesc fără teama gerului şi a viscolului

VIDEO Bătrâna care trăieşte în sărăcie cumplită, în cătunul pustiu din sălbăticie: „Cât am putere în braţe, nu mă plâng”

FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite