FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lunca Cernii. FOTO: Muzeul Etnografic al Transilvaniei / Denis Galloway, 1930
Lunca Cernii. FOTO: Muzeul Etnografic al Transilvaniei / Denis Galloway, 1930

Priveliştile pitoreşti ale satelor din Ţinutul Pădurenilor au fost imortalizate de un britanic, la începutul anilor 1930, şi au fost publicate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Locurile şi-au păstrat atmosfera de poveste.

GALERIE FOTO

Câteva dintre cele mai apreciate fotografii care înfăţişau locurile din Ţinutul Pădurenilor au fost realizate de Denis Galloway la începutul anilor 1930. Născut în Cardiff, Denis Galloway (1878 - 1957) a fost un aventurier britanic, pasionat de fotografie şi folclor, care a petrecut aproape patru decenii în România. A locuit în Cluj Napoca până în 1950 şi a lucrat câţiva ani la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, pentru care a realizat numeroase clişee, pe sticlă, în satele României.

La sfârşitul anilor 1920, Galloway a ajuns şi în Ţinutul Pădurenilor, de unde s-a întors cu o serie de instantanee impresionante prin calitatea lor. Imaginile aflate în posesia Muzeului Etnografic al Transilvaniei dezvăluiau cum petreceau iarna oamenii din Lunca Cernii, un loc aproape izolat de la poalele Munţilor Poiana Ruscă. Cete de copii jucându-se prin nămeţi, în faţa caselor din lemn acoperite cu paie, un cobzar îmbrăcat după portul tradiţional din vechime, femei în costume de iarnă specifice Ţinutului Pădurenilor, un cioban înconjurat de turma de oi şi peisajele acoperite de mantia iernii sunt câteva dintre scenele înfăţişate de artist, care au fost digitalizate de angajaţii muzeului şi expuse pentru prima dată în 2008.

lunca cernii
lunca cernii


Fotografii: Muzeul Etnografic al Transilvaniei

lunca cernii

Cum s-a schimbat Lunca Cernii
Fotografiile lui Galloway au devenit tot mai cunoscute în ultimii ani. Arată un colţ de lume care, cu timpul, şi-a schimbat înfăţişarea, dar nu la fel de mult ca alte zone. Satele Lunca Cernii de Sus şi Lunca Cernii de Jos se află în Ţinutul Pădurenilor, la limita judeţului Hunedoara cu judeţele Timiş şi Caraş Severin.

image

De cinci ani, o şosea modernă construită pe fonduri de la Uniunea Europeană leagă Hunedoara de locurile izolate de la izvoarele Cernei, înconjurate de versanţi abrupţi şi păduri vaste. Până la finalizarea noului drum, accesul în comuna Lunca Cernii de Jos era extrem de dificil, mai ales pe timp de iarnă, când zăpezile duceau la izolarea comunităţilor.

unca cernii hunedoara foto daniel guta
lunca cernii
unca cernii hunedoara foto daniel guta

În ţinutul de munte, aflat la 50 de kilometri de Hunedoara, nu mai există case cu acoperiş din fân, precum cele din clişeele lui Denis Galloway, însă multe dintre locuinţe au o înfăţişare pitorească: au fost construite din lemn, cu încăperi şi ferestre mici, în valea străbătută de râul Cerna sau la adăpostul versanţilor şi al pădurii, iar turmele de oi, vacile şi câinii sunt animalele aproape nelipsite din gospodăriile locuite.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Vadu Dobrii, tărâmul din munţi interzis la venirea iernii. Cum supravieţuiesc localnicii din ţinutul zăpezilor

VIDEO Satele de vis din comuna unde nu a ajuns asfaltul. De ce oamenii au părăsit casele pitoreşti şi locurile paradisiace

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite