VIDEO Planuri fanteziste cu Castelul Corvinilor. Cum va arăta parcul medieval de distracţii din jurul monumentului
0Zona de la poalele Castelului Corvinilor şi grădina sa vor fi transformate într-un parc tematic medieval, în care vor funcţiona un amfiteatru, o arenă de turnir, o moară de apă, potrivit unui proiect prezentat, marţi, de primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.
Castelul Corvinilor a înregistrat în 2016 peste 300.000 de vizitatori şi a adus venituri de peste 1,1 milioane de euro la bugetul local. Numărul turiştilor şi veniturile vor creşte simţitor, susţine Dan Bobouţanu, primarul Hunedoarei, o dată cu înfiinţarea unui parc tematic medieval, care va fi cuprins în zona de la poalele Castelului Corvinilor şi în grădina acestuia.
Planul zonei de agrement a fost prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, la care au participat primarul Hunedoarei şi arhitectul Dan Sabău, reprezentant al Grupului Corint, care a realizat proiectul.
Potrivit arhitecţilor, în curtea exterioară de la poalele Castelului Corvinilor va fi construită o poartă de acces cu pavilion, două podeţe peste pârâul Zlaşti, alei, va fi refăcută moara care va găzdui un muzeu, va fi amenajat un loc de joacă pentru copii şi un amfiteatru, o scenă demontabilă, un ansamblu de scări şi un pavilion care va intra pe sub bastionul turnului Nje Boisa.
Aleea va continua în grădina Castelului Corvinilor, unde planul prevede înfiinţarea unui poligon de tir cu arcul, o arenă de turnir, grajduri pentru cai, căsuţe de meşteşuguri şi artizanat.
Doar banii lipsesc
Primarul Hunedoarei susţine că proiectul este unul esenţial pentru turism, însă administraţia locală va trebuie să găsească soluţii pentru finanţarea lui.
„După prezentarea lui în Consiliul Local Hunedoara, vom căuta sursele de finanţare pentru acest proiect. Proiectul va fi înaintat şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, pentru a vedea încă o dată punctul lor de vedere. A doua variantă este finanţarea proiectului de la bugetul local. Însă începând din acest an municipalitatea este obligată să returneze împrumuturile pe care le-a făcut, de aproximativ zece milioane de lei pe an, pentru ştrandul din Hunedoara. Dacă bugetul intern nu va putea permite o susţinere acestui proiect într-un timp relativ scurt, gândim un parteneriat public privat sau o asociere cu Consiliul Judeţean Huendoara. Proiectul poate fi finalizat pe etape, în trei ani”, a declarat primarul Dan Bobouţanu.
Primăria Hunedoara a mai depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest un proiect de restaurare a Castelului Corvinilor, cu titlul „Restaurarea şi Valorificarea Durabilă a Patrimoniului Cultural Castelul Corvinilor”. Administraţia locală speră să obţină o finanţare de circa 22 de milioane de lei, pentru investiţia, aflată în prezent în evaluare, care va fi finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020.
Castelul de poveste al Huniazilor
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate.
Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în la sfîrşitul secolului al XIX-lea. Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor.
Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole. Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, de această dată pe fonduri accesate prin programele Uniunii Europeană, potrivit autorităţilor locale.
Vă recomandăm şi:
Gabriel Bethlen (1580 - 1629) a condus Transilvania timp de 16 ani, într-una dintre perioadele cele mai tulburi dar şi înfloritoare din istoria ei şi a rămas unul dintre marile personalităţi din istoria românilor. Principele transilvănean a încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei şi al Munteniei, pe care, potrivit istoricilor, ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia.
Elisabeta Szilagyi a ajuncat un rol important în cucerirea tronului Ungariei de către fiul ei Matia Corvin şi a contribuit la ascensiunea nobiliară a lui Ioan de Hunedoara. Totuşi, mai multe legende o înfăţişează într-o lumină nefavorabilă.
Nicolae Iorga a lăsat posterităţii unele dintre cele mai memorabile descrieri ale lui Ioan de Hunedoara şi ale lui Matia Corvin. Istoricul i-a prezentat pe voievodul Ioan de Hunedoara şi pe fiul său ajuns pe tronul Ungariei într-o carte publicată în 1906, cu titlul „Neamul Românesc şi Ţara Ungurească”, în care a relatat despre Hunedoara şi eroii ei.
Castelul Corvinilor din Hunedoara are o istorie de peste şase secole, iar în prezent este unul dintre cele mai vizitate monumente din România. Turiştii din toate colţurile lumii i-au trecut pragul şi au rămas impresionaţi de frumuseţea şi de legendele care circulă pe seama lui, însă multe dintre secretele fortăreţei au rămas necunoscute publicului larg.