VIDEO „Palatele” cetăţii dacice Costeşti, în şantier. Lucrări de conservare la cele două vestigii antice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre cele două turnuri locuinţă de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Unul dintre cele două turnuri locuinţă de la Costeşti. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Palatele cetăţii dacice de la Costeşti intră în şantier. Vor avea loc lucrări de conservare şi protejare a vestigiilor antice.

Cele două „palate” ale cetăţii dacice Costeşti din Munţii Orăştiei vor fi protejate şi reabilitate, printr-o intervenţie la care participă voluntarii şi specialiştii implicaţi în proiectul „Ambulanţa pentru monumente”.

GALERIE FOTO

După o pauză de peste jumătate de an, prelungită de pandemia de coronavirus, au reînceput lucrările de punere în siguranţă a celor două „turnuri – locuinţă” ale Cetăţii dacice Costeeşti, una dintre cele mai importante aşezări dacice din România. Lucrările sunt derulate de Asociaţia Monumentum, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) şi autorităţile locale, în perioada 1 – 20 iulie, prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente”.



Intervenţia la unul dintre „palatele” cetăţii dacice constă în demontarea protecţiei metalice vechi, prin care plouă de câţiva ani pe ruinele dacice, şi edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiş înierbat. De aseamenea, vor fi reaşezate în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor, elementele din piatră căzute sau vandalizate. La celălalt turn, în acest an va fi căptuşit acoperişul metalic, astfel încât apele pluviale să nu mai ajungă la construcţia antică, urmânc ca anul viitor să fie înclocuită întreaga structură. Veronica Vaida, reprezentanta Asociaţiei Monumentum, susţine că este nevoie de voluntari la lucrările derulate la Costeşti, iar cei care doresc să se implice în proiect o pot contacta la numărul 0740.597.184. Echipamentul de lucru şi masa sunt asigurate de asociaţie. Materialele de construcţie necesare lucrărilor de protejare a vestigiilor antice au fost asigurate cu ajutorul donaţiilor, până în prezent.

cetatea dacica costesti foto daniel guta



Veche de două milenii, Cetatea Costeşti este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 - 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani. Aşezarea aflată în patrimoniul mondial UNESCO nu a mai fost restaurată din anii ’80.

cetatea dacica costesti foto daniel guta

Mai puteţi citi şi:

Enigmele vestigiilor antice dispărute din Sarmizegetusa Regia: baia romană şi turnul circular

Secretul ascunzătorii pline cu aur de la Sarmizegetusa Regia, locul legendar care nu a mai fost descoperit

VIDEO Splendoarea Munţilor Orăştiei, târâmul cetăţilor dacice. Cum se poate ajunge în locul dintre nori

VIDEO Poiana Omului, locul legendar al dacilor. Priveliştile spectaculoase ale ţinutului din Munţii Orăştie

VIDEO Şamanul canadian din Munţii Orăştiei terorizat de sătenii abrutizaţi de alcool. De ce au tăbărât peste el cu parii în faţa soţiei

Săteanul care a găsit o cruce misterioasă într-un butuc de stejar. Oamenii au plâns la vederea „minunii” din munţi

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite