VIDEO Cea mai frumoasă cascadă cu ape termale din România, înecată în gunoaie. Ce se întâmplă cu izvorul care clocoteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Clocota. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cascada Clocota. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Una dintre cele mai spectaculoase cascade din România, unică pentru fenomenul petrecut iarna cu apele ei, are o soartă tragică.

Cascada Clocota se numără printre cele mai fumoase cascade din România. Iarna, cei care vizitează locul ascuns la marginea staţiunii Geoagiu Băi asistă la un fenomen spectaculos. Căderea de apă de peste 20 de metri este învăluită în aburi şi creează o atmosferă impresionantă.

Uneori, în iernile geroase, cascada se acoperă cu sloiuri mari de gheaţă, iar pe sub ele curge o apă călduţă şi plăcută. Izvoarele termale au spălat rădăcinile unor copaci din partea de sus a platoului, care s-au prăbuşit şi au creat falduri verticale succesive pe întreaga înălţime a căderii.

„Ai impresia că sunt nişte trepte acoperite cu muşchi şi plante atârnătoare, care dau cascadei un aspect deosebit”, spun turiştii. Apa Clocotei colectează 16 izvoare termominerale din zonă, iar datorită temperaturii ridicate, aici cresc plante specifice apelor termale şi vieţuiesc animale din specia salamandrelor, care nu se mai găsesc în alte părţi. Apa râului Clocota, renumită în trecut pentru puritatea ei, nu îngheaţă.

clocota

Unii localnici nu au avut grijă de izvoarele termale care formează cascada. Dimpotrivă, au transformat malurile râului Clocota într-o groape de gunoi. Cei care urcă pe poteca abruptă de lângă apă şi ajung la poalele altei cataracte găsesc mormane de deşeuri aruncate de pe versant pe mal şi în izvor. Rămăşiţe de materiale de construcţii, anvelope degradate, găleţi sparte şi gunoaie menajere strică priveliştea izvorului.

clocota

Cascada Clocota, spectaculoasă dar cu o soartă tristă

„Am fost înştiinţaţi despre gunoaiele cu care a fost deversate pe malurile apei şi în izvor. Ele au fost aruncate, cel mai probabil, de localnici. Noi vom merge la faţa locului şi vom lua măsuri faţă de cei care poluează râul”, a declarat Vasile Cărăguţ, primarul oraşului Geoagiu. Acesta adaugă că oamenii sunt greu de convins să nu murdărească râul, pentru că acolo sunt terenuri private, iar unii spun că pot face ce vor pe ele.

clocota

Locul termelor antice

Statţiunea Geoagiu Băi este renumită pentru apele termale şi pentru ruinele complexului termal care datează din vremea dacilor şi a romanilor. În vechea aşezare au funcţionat în urmă cu două milenii „Thermae Germisara“ sau „Germisara cum thermis“, potrivit denumirii latine, iar arheologii au descoperit aici rămăşiţele unei aşezări prospere în Antichitate. În anul 1935, la săparea bazinului mic din actualul ştrand cu ape termale, au fost dezgropate statuile reprezentându-i pe zeii Esculap (Aesculap) şi Egeea (Hygeea), care stau mărturie vieţii intense din acele timpuri. A fost atestat şi un templu dedicat Nymphaelor, iar din anii 1980 datează alte descoperiri valoroase: depuneri de altare, statui, monede şi obiecte din metal preţios (printre care se numără 11 plăcuţe votive din aur, care au fost aduse de antici ofrande zeilor ce patronau apele binefăcătoare.

clocota
clocota

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bisericile unicat din aceeaşi curte, în pericol. Soarta tristă a Rotondei, locul sfânt al templierilor întorşi din Cruciade

Aproape nouă secole au trecut de la ridicarea Rotondei, biserica medievală a cavalerilor templieri întorşi din Cruciade. Monumentul istoric cu poveste neobişnuită, dar şi biserica reformată veche de cinci secole, aflată la câţiva paşi de el, au ajuns într-o stare de degradare extremă.

Cascada care „dă în clocot” în dimineţile geroase. Cum se vede fenomenul straniu al celei mai spectaculoase căderi de apă

În dimineţile geroase de iarnă, primele raze de soare dezvăluie un fenomen rar la Cascada Clocota din Geoagiu Băi. Izvoarele termale care produc una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă se învăluie de aburii care ies de sub gheaţă, ca şi cum apele ar da în clocot. Un fotograf din Hunedoara a surprins în imagini inedite priveliştea spectaculoasă.

SPA în stil daco-roman la Geoagiu Băi. Povestea staţiunii termale de lux unde strămoşii noştri ofereau aur zeilor

Băile termale de la Geoagiu au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era o aşezare luxoasă, destinată celor bogaţi. O dovedesc cele 11 plăcuţe votive din aur şi numeroasele altare dedicate zeităţilor şi nimfelor, care au fost descoperite în ultimele decenii sub ruinele fostului complex de ape termale. Atât pentru istorie, dar mai ales pentru apa de calitate, zeci de mii de români ajung anual în staţiunea Geoagiu.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite