VIDEO Ce s-a ales de gara municipiului aflat „la capăt de linie” în cele şase luni de la închiderea singurei rute feroviare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din primăvară, niciun tren nu a mai pornit din gara Hunedoarei spre Simeria, singura rută cu plecare din municipiu. Gara aflată la doar 18 kilometri de viitoarea magistrală feroviară de mare viteză Coridorul Paneuropean IV a ajuns într-o situaţie tristă.

GALERIE FOTO

Hunedoara se află la mai puţin de 20 de kilometri de viitoarea magistrală feroviară de mare viteză Coridorul Paneuropean IV, în lungime de 2.000 de kilometri, care va cuprinde traseul Nurnberg - Praga - Viena - Budapesta - Curtici - Simeria - Sighişoara - Braşov – Bucureşti – Constanţa, însă ruta feroviară Hunedoara – Simeria nu a mai reprezentat vreun interes pentru operatorii de transport.

De la 1 martie, gara municipiului a rămas închisă, iar niciun tren nu a mai plecat din Hunedoara. Doar câteva trenuri de marfă mai folosesc un sector al căii ferate, de la Peştiş la Simeria, în timp ce „glasul roţilor de tren” nu a mai fost auzit în Hunedoara.

Conform unei informări recente a Ministerului Transporturilor, secţia de circulaţie Simeria – Hunedoara a fost scoasă la licitaţie publică de mai multe ori, începând din anul 2016 şi până în acest an, însă nu s-a prezentat niciun ofertant pentru închirierea secţiei, considerată nerentabilă.

Cele peste şase luni trecute de la închiderea rutei feroviare Hunedoara – Simeria au început să lase amprente asupra gării municipiului şi a căii ferate. Clădirea staţiei CFR, veche din anii 1950 şi considerată un monument de arhitectură, se degradează în ritm accelerat, iar buruienile şi rugine au pus stăpânire pe linia ferată. Hoţii nu s-au lăsat aşteptaţi, iar în ultimele luni au fost semnalate mai multe furturi de componente ale instalaţiilor feroviare.

gara hunedoarei foto daniel guta adevarul

Cei 18 kilometri ai tronsonului feroviar Hunedoara – Simeria au fost construiţi în anii 1883 şi 1884.În deceniile următoare, datorită dezvoltării oraşului Hunedoara şi a metalurgiei, calea ferată a devenit tot mai importantă pentru comunitate. În anii 1950, statul a dezvoltat proiectul feroviar, construind pe acelaşi tronson o reţea de linii industriale necesare combinatului siderurgic, lungimea totală a acestora depăşind 150 de kilometri. În 1984, linia CFR Hunedoara – Simeria a fost electrificată.

gara hunedoarei foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Gara – monumentul din Brad şi-a schimbat înfăţişarea. Cum arată clădirea istorică după cinci luni de renovare

Gara veche de 120 de ani, „bijuteria” din Ţara Zarandului. Ce soartă a avut clădirea de patrimoniu, pe care localnicii au dorit să o salveze de la ruinare

Frescele sovietice unice neşterse din Gara Hunedoara. Turiştii vin curioşi să admire mostra rară de realism-socialist

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite