Veşti proaste pentru mii de deveni care depind de Termocentrala Mintia. Când va fi reluată furnizarea apei calde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Termocentrala Mintia.
Termocentrala Mintia.

Veşti proaste pentru mii de locuitori ai Devei, cu locuinţele racordate la sistemul de încălzire alimentat prin Termocentrala Mintia.

Prefectura Judeţului Huendoara a informat, miercuri, că potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Hunedoara, reluarea furniăzii căldurii şi apei calde în Deva,  prin Termocentrala Mintia, va avea loc abia la sfârşitul lunii martie. „În raportul prezentat prefectului judeţului Hunedoara se precizează că reluarea distribuirii agentului termic pentru municipiul Deva poate avea loc la sfârşitul lunii martie, în funcţie atît de plata datoriilor CEH către  distribuitorul de gaze naturale şi către transportatorul cărbunelui pe calea ferată cât şi de cantitatea de cărbune extras de la minele funcţionale din Valea Jiului”, se arată în comunicatul transmis de Prefectura Judeţului Hunedoara.

 

Mii de familii, lăsate în frig  

Sindicatul „Solidaritatea”, al salariaţilor de la Termocentrala Mintia. a lansat acuzaţii grave la adresa conducerii Complexului Energetic Hunedoara, cu privire la gestionarea problemelor cu care se confruntă Termocentrala Mintia.

„Cetăţenii municipiului Deva, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, au fost lăsaţi în frig, mulţi dintre aceştia fără posibilităţi financiare/tehnice pentru a trece pe surse alternative de încălzire.    Spitalul Judeţean Deva nu îşi mai poate asigura la nevoie, încălzirea în cazul defectării sistemului propriu de încălzire, a doua sursă fiind Termocentrala Mintia. Instituţiile publice ( grădiniţe, şcoli, etc), agenţi economici, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, se află în imposibilitatea desfăşurării activităţii în condiţiile prevăzute de lege. Foarte mulţi elevi desfăşoară cursurile online tot în frig, la domiciliu. Instalaţiile de producere a energiei electrice şi termice de la Termocentrala Mintia pot îngheţa dacă nu se repornesc urgent, cu consecinţe iremediabile asupra integrităţii acestora. Vorbim de grupuri energetice cu o putere instalată de 1075 MW. S.O.S. Există pericolul real de a pune în pericol instalaţiile de răcire cu hidrogen a Generatoarelor electrice de 210 MW, odată cu îngheţarea buteliilor cu CO2, care deservesc rampa de H2. Consecinţele unui incident la instalaţia de H2 echivalează cu un dezastru nuclear. Starea de sănătate a salariaţilor (indiferent de societatea unde lucrează), care nu au asigurate condiţii normale de lucru, apă caldă şi căldură în ateliere, clădiri şi la grupurile sanitare, se poate deteriora rapid, lăsând activităţile desfăşurate în mod normal fără personal”, arpta Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea”.

Răspunsurile CEH

Prin intermediul comunicatului Prefecturii Judeţului Hunedoara, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a transmis un punct de vedere cu privire la sesizarea sindicatului

 „Sintetizat, situaţia actuală, din punct de vedere al activităţii CEH, prezentată de conducerea executivă, este următoarea: în ceea ce priveşte faptul că locuitorii municipiului Deva care sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă şi căldură, trebuie să se ia în calcul costul de producţie, care este de 662,19lei/Gcal, iar preţul mediu de livrare este de 193,08/Gcal. Referitor la situaţia de la Spitalul Judeţean Deva trebuie să se ţină cont că acesta are propriul sistem de încălzire, iar termocentrala Mintia este doar o a doua sursă, ea nefiind obligatorie. Instituţiile publice (şcoli, grădiniţe, etc) precum şi restul agenţilor economici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, s-a menţionat că au fost informate privind sistarea distribuţiei agentului termic. În legătură cu eventualul pericol al apariţiei unui  incident la instalaţia de răcire cu H2 a generatoarelor electrice, ca urmare a îngheţării buteliilor de CO2, conducerea CEH precizează că această posibilitate este exclusă, în urma îndeplinirii condiţiilor tehnice de securitate şi depozitare. De asemenea, potrivit conducerii CEH, starea de sănătate a salariaţilor nu este afectată de funcţionarea sau nefuncţionarea termocentralei Mintia”, se arată în comunicatul transmis de Prefectura Judeţului Hunedoara.

Termocentrala Mintia a fost oprită joi seara, 4 martie, în lipsa combustibilului. Termocentrala este alimentată de cărbunele provenit de la cele patru exploatări miniere din Valea Jiului (Livezeni, Lonea, Vulcan şi Lupeni), iar la rândul ei furnizează agent termic reţelei de termoficare din Deva, care cuprinde peste 4.000 de locuinţe şi clădiri publice şi de care beneficiază peste 20.000 de localnici. În ultimii ani, cantitatea de cărbune extras din bazinul Văii Jiului a scăzut constant, ajungând în 2020 la circa 430.000 de tone.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Elevii din Deva, trimişi acasă dacă şcolile nu primesc căldură de la Termocentrala Mintia

Protest în Valea Jiului. Minerii au rămas în subteran, iar familiile lor s-au strâns în faţa minei Lupeni

Revoltă în subteran. Minerii din Lupeni au oprit lucrul din cauza întârzierilor salariale

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite