Statuia sfântului de la Castelul Corvinilor, restaurată. Veghează de secole podul medieval uimitor VIDEO

0
Publicat:

Statuia sfântului Ioan Nepomuk a fost restaurată și reașezată la intrarea pe podul medieval al Castelului Corvinilor din Hunedoara, construcția despre care se spune că a fost sub ocrotirea acestuia.

Statuia lui Ioan Nepomuk, sfântul care veghează podul medieval. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor
Statuia lui Ioan Nepomuk, sfântul care veghează podul medieval. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor

Podul medieval de la Castelul Corvinilor (video) a rezistat vreme de peste cinci secole, iar unii dintre oaspeții săi au găsit o explicație neobișnuită trăiniciei construcției.

De cele puțin două secole, podul de piatră a fost „vegheat” de statuia Sfântului Ioan Nepomuk, un preot medieval canonizat de Biserica Romano-Catolică. În ultimul an, statuia a fost scoasă din construcția sa, pentru ca încăperea să poată fi reabilitată.

Statuia sfântului Ioan Nepomuk, atracție turistică

Statuia sfântului Ioan Nepomuk veghează din nou intrarea principală în Castelul Corvinilor, în nișa construită de peste două secole lângă podul peste Râul Zlaști. Recent restaurată, construcția de cărămidă care adăpostește monumentul a fost dotată cu două reflectoare și cu un gard de fier forjat, în timp ce vitrina de sticlă a fost scoasă.

Statuia lui Ioan Nepomuk. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor,
Statuia lui Ioan Nepomuk. Foto: Muzeul Castelului Corvinilor,

Prin tradiţie, sfântul Ioan de Nepomuk este ocrotitor al podurilor, al celor care păstrează o taină şi al corăbierilor, iar Hunedoara este unul dintre puţinele oraşe din România în care se găsesc înfăţişări ale acestuia.

Statuia prezintă interes în special pentru turiştii catolici şi reformaţi, care îi cunosc povestea preotului declarat sfânt în 1721. Ioan Nepomuk (n. 1345 - d. 1393, Praga) a fost un preot şi martir, născut sub numele „Johannes Welflin” în Pomuk, localitate din Boemia.

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut şi omorât, la ordinul regelui Wenceslas al IV-lea, fiind aruncat în râul Vltava de pe Podul Carol din Praga, deoarece a respectat secretul sacru al spovedaniei şi nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel păcatele mărturisite lui de soţia regelui.

Se spune că apariţia a cinci stele deasupra râului i-a dezvăluit reginei locul unde se află trupul prelatului.

„Lucrările de restaurare a construcţiei şi statuii fac parte din amplul proiect de conservare, restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor derulat în această perioadă de Primăria Hunedoara, mulţumită unei finanţări europene obţinută prin POR 2014 – 2020, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.

Podul dăinuie de cinci secole

Vechi de peste cinci secole, podul principal al Castelului Corvinilor se numără printre lucrările de arhitectură medievale spectaculoase din România.

Podul din lemn are peste 60 de metri şi este susţinut de pastru piloni de piatră, care au fost ridicaţi peste râul Zlaşti, la o înălţime maximă de 20 de metri. El face legătura între curtea exterioară a castelului (Curtea Husarilor), peste râul Zlaști, cu Turnul nou de poartă.

Podul Castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță
Podul Castelului Corvinilor. Foto: Daniel Guță

În istoria sa îndelungată, stâlpii masivi ai podului medieval au supravieţuit unor asedii şi incendii care au cuprins castelul, iar podul a fost reparat de mai multe ori. În primele secole de existență, podul reprezenta o intrare secundară în castel, deoarece poarta principală a cetății se afla în Turnul vechi de poartă.

Podul este străjuit de statuia barocă din secolul al XVII-lea a sfântului Ioan de Nepomuk, patronul protector al podurilor, şi este aşezată în capătul de jos al acestuia. Până în secolul al XIX-lea, podul medieval avea o componentă mobilă, în partea sa superioară, acţionată de un mecanism ingenios.

Al doilea sfânt omagiat la Castelul Corvinilor

O altă personalitate a epocii medievale, canonizată de Biserica romano-catolică, omagiată la Castelul Corvinilor, a fost Ioan de Capistrano.

Unul dintre turnurile castelului (video) îi poartă numele celui care l-ar fi însoțit pe Ioan de Hunedoara în ultima sa bătălie, purtată pentru apărarea cetății Belgradului, asediată în 1456 de otomani.

Recent, și camera din Castelul Corvinilor în care ar fi locuit călugărul franciscan, duhovnic al lui Ioan de Hunedoara, a fost restaurată și va putea fi vizitată din nou de turiști. Încăperea se află în Turnul Capistrano și a fost construită de Ioan de Hunedoara la mijlocul secolului al XV-lea.

Turnul Capistrano se mai numea şi turnul paharnicului. Are un parter scund, suprapus de o cameră cu rol de apărare şi o încăpere de formă circulară, în care s-au păstrat mai multe elemente originale: şemineul gotic, o reţea de arce gotice şi o consolă de marmură roşie.

„Notorietatea monumentului este datorată unei legende conform căreia, călugărul Ioan de Capistrano, trimis papal, a locuit în această încăpere, aspect întărit în mentalul colectiv şi de faptul că Ioan de Hunedoara şi Ioan de Capistrano mor de ciumă aproape în acelaşi timp, după bătălia de la Belgrad, din 1456”, informa Muzeul Castelului Corvinilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite