Soarta ciudată a vasului antic de andezit din Sarmizegetusa Regia. Ce fac turiştii superstiţioşi cu misteriosul artefact

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasul antic de andezit. FOTO: Aurora Peţan / Sarmizegetusa Regia - pagină neoficială. FACEBOOK.
Vasul antic de andezit. FOTO: Aurora Peţan / Sarmizegetusa Regia - pagină neoficială. FACEBOOK.

Două vase antice de andezit au fost descoperite în Sarmizegetusa Regia, iar arheologii susţin că erau folosite în ritualurile strămoşilor noştri. Rămăşiţele celui mai bine păstrat astfel de artefact au rămas în incinta aşezării dacice şi atrag atenţia vizitatorilor într-un mod neobişnuit.

Două vase de andezit au fost descoperite la începutul secolului al XIX-lea în Sarmizegetusa Regia. Din ele au rămas doar rămăşiţe, ce pot fi văzute în aşezarea dacică. De-a lungul timpului au fost cercetate de arheologi, care au dat rolului acestora numeroase interpretări.

Ar fi fost folosite la ritualuri de purificare (Răzvan Mateescu) sau ar fi făcut parte din templele strămoşilor noştri aflate în incinta sacră a Sarmizegetusei (Constantin Daicoviciu). Potrivit altor ipoteze, vasele imense, umplute cu apă în Antichitate, ar fi putut folosi, pe timp de noapte, la observarea şi măsurarea boltei cereşti, oglindită în luciul lor.

Puţini dintre turiştii care ajung în Sarmizegetusa Regia cunosc povestea celor două vase de andezit. În ultimele luni, unii dintre vizitatori au dat însă propriile interpretări rămăşiţei celui mai bine conservat dintre ele. Apa de ploaie s-a adunat pe fundul vasului dacic, iar în ea oamenii aruncă monede, în speranţa că acest lucru le va aduce noroc. Superstiţia turiştilor poate fi întâlnită în mai multe locuri din judeţul Hunedoara: fântâna Castelului Corvinilor, lacul şi pârâul Mănăstirii Prislop, arteziana „cu broscuţe” din faţa Palatului administrativ din secolul al XIX-lea, din Deva.

vas antic

Oraşul antic din munţii
Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. Oraşul antic, înconjurat de zidurile ce pot fi văzute şi în prezent, se întindea pe o suprafaţă de trei hectare, susţin istoricii, iar la poalele cetăţii, pe o rază de trei kilometri, se aflau numeroase aşezări civile. Mai mult, pe vârfurile munţilor care înconjurau Sarmizegetusa Regia, dacii au ridicat cetăţi de apărare, iar în vremurile de restrişte, populaţia îşi găsea adăpost în aşezarea din munţi, susţin arheologii. Sarmizegetusa Regia a fost devastată, potrivit istoricilor, de legiunile romane. A fost incendiată, iar templele ei au fost distruse şi abandonate în cele din urmă.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Sarmizegetusa Regia va fi scanată aerian cu tehnologie performantă. Se aşteaptă noi descoperiri sub fostul oraş antic

O nouă scanare aeriană cu tehnologie performantă va avea loc la Sarmizegetusa Regia, pentru a descoperi „obiectivele ascunse sub pământ”, potrivit conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara.Şi în 2012, zona fostei capitalei dacice din Munţii Orăştiei a fost scanată aerian, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar în anii trecuţi astfel de demersuri au dat naştere mai multor teorii controversate.

Cinci locuri de vis din Hunedoara, care au transformat judeţul într-o destinaţie de top. Recordurile Castelului Corvinilor şi ale Mănăstirii Prislop

Peste 10.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor din Hunedoara de la începutul anului 2016. Administratorii monumentului istoric estimează că în acest an la castel vor ajunge peste 330.000 de turişti, mai mulţi în anul precedent. Hunedoara oferă turiştilor mai multe atracţii turistice de top. Cinci monumente istorice au făcut din judeţul Hunedoara una dintre principalele zone cu atracţii turistice din România.

Traian, împăratul roman care a supus Dacia. 10 lucruri puţin ştiute despre el. Cum au ajuns capul şi comorile regelui Decebal în mâinile sale

Traianus Ulpius Marcus (53 - 117) a fost unul dintre cei mai de seamă împăraţi ai Imperiului Roman, iar renumele său este datorat şi cuceririi teritoriilor Daciei. În istoria poporului român, împăratul Traian şi-a cucerit un loc de cinste, iar urmele realizărilor sale se văd încă pe teritoriul României. O serie de lucruri despre viaţa împăratului Traian au rămas însă mai puţin cunoscute publicului larg.

Tezaurele fabuloase din Sarmizegetusa Regia. Peste 55 de kilograme de aur în monede antice şi 11 spirale din aur masiv sunt căutate prin Interpol

Curtea de Apel Alba Iulia va da sentinţe definitive în trei dosare penale în care membrii mai multor grupări au fost deja condamnaţi de Tribunalul Hunedoara pentru infracţiuni legate de traficul unor tezaure antice valoroase, sustrase din siturile arheologice din Sarmizegetusa Regia. O grupare a traficanţilor de comori a fost deja condamnată, iar alte anchete se află la Parchet. O cantitate impresionantă de aur este căutată, încă, prin Interpol.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite