Secretul celei de-a 13-a brăţări dacice de aur. Cum a fost recuperat artefactul de un kilogram, traficat de mafia sârbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în dosarul penal în care a fost trimis în judecată Zeno Pop, acuzat de traficarea mai multor tezaure antice preţioase, scoate la iveală detalii despre cum a fost recuperată ultima brăţară de aur, furată din Sarmizegetusa Regia.

Zeno Pop, un german implicat în traficul de tezaure dacice, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani în formă continuată. Bărbatul a fost acuzat că a traficat o brăţară antică de aproape un kilogram, din aur masiv, dar şi numeroase alte artefacte preţioase.  Cea de-a 13-a brăţară dacică, recuperată în 2011 de autorităţile române, a fost traficată de Zeno Pop.

Germanul a primit brăţara în cursul anului 2005 şi a tranzacţionat-o în martie 2006 unui colecţionar bulgar, pentru suma de 62.000 Euro, fiind prezentată cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private, având o origine licită. „Începând cu anul 2005, inculpatul Pop Zeno a intrat în contact cu intermediari sârbi, cercetaţi penal, ce obţineau artefactele sustrase în urma operaţiunilor de braconaj arheologic din complexul arheologic Munţii Orăştiei. Prin intermediul acestora a intrat în posesia brăţării multispiralice din aur pe care a vândut-o, dar şi a unor loturi de monede tip Lysimach pe care le-a tranzacţionat ulterior la diverse persoane fizice pe platforma de internet sau prin intermediul mai multor case de licitaţii”, se arată în informaţiile transmise de anchetatori adevărul.ro.

A ajuns la un colecţionar bulgar

La 20 martie 2010, organele judiciare române au fost sesizate de către un colecţionar bulgar, din Sofia, despre disponibilitatea acestuia din urmă a restituirii unei brăţări plurispiralice din aur în greutate de 933,4 gr. sustrasă din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, se arată în rechizitoriu. „În cursul lunii martie 2006, acesta a cumpărat artefactul la o expoziţie din Munchen, Germania, de la Pop Zeno, cetăţean german de origine română. Colecţionarul bulgar a aflat ulterior că artefactul aparţine unui tezaur sustras, pus în urmărire internaţională prin Interpol de către autorităţile române, manifestându-şi intenţia de a coopera în vederea restituirii.  Brăţara plurispiralică din aur a fost predată autorităţilor judiciare române la 9 mai 2011, în baza unei despăgubiri acordate în condiţiile Convenţiei U.N.I.D.R.O.I.T., aflându-se în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti”, se arată în dosarul penal, potrivit informaţiilor transmise adevărul.ro.  Anchetatorii au concluzionat că brăţara examinată a fost excavată ilegal şi sustrasă din siturile arheologice monument istoric ale Munţilor Orăştiei, situri clasate în patrimoniul mondial UNESCO.

Ministerul solicită daune de 72.000 de euro.

În mai 2011, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia anunţa că, prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile germane  din landul Hessen, s-a reuşit recuperarea unui lot de artefacte antice preţioase: o spirală dacică din aur în greutate de 934 gr., o pereche de scuturi din fier forjat şi 229 monede Koson şi Lysimach din aur şi argint.

În dosarul trimis spre soluţionare la Tribunalul Hunedoara, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale s-a constituit  parte civilă pentru suma de 72.645,37 Euro, suma cuprinzând cheltuielile ocazionate de repatrierea brăţării multispiralice din aur precum şi cheltuielile conexe efectuate cu deplasarea experţilor şi a reprezentanţilor Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în Germania.
În acelaşi dosar Zeno Pop, a mai fost acuzat că a deţinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane şi dacice, precum şi 10 artefacte arheologice din ceramică şi piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni de pe teritoriul României.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

VIDEO Totul despre matriţa antică din Sarmizegetusa Regia: cum au ajuns grifonii şi tigrii în capitala Regatului Dac

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

VIDEO Secretul celor 139 de Kosoni din aur găsiţi de copii într-o vizuină a fost aflat în anchetarea lui Adrian Stoicoi

Secretele celui mai valoros tezaur de monede din Sarmizegetusa Regia: cum a dispărut comoara de 30 de kilograme de aur, vândută de traficanţi în Occident

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite