Secretele celor mai frumoase biserici de lemn din România. Picturile „deocheate” şi clopotniţa înaltă de peste 75 de metri
0
Românii se pot mândri cu aproape 1.500 de biserici vechi de lemn, ridicate înainte de secolul XX, care impresionează prin frumuseţea şi legendele lor.
Aproape 1.500 de biserici de lemn, ridicate până la începutul secolului XX s-au păstrat în România. Iată povestea câtorva dintre cele mai deosebite:
Biserica dintr-un lemn
O biserică de lemn de la începutul secolului al XVI-lea, aflată în vecinătatea comunei Băbeni din judeţul Vâlcea, păstrează o legendă neobişnuită şi adăposteşte o icoană „făcătoare de minuni”. Potrivit tradiţiei, bisericuţa a fost ridicată de un pustnic care a avut o revelaţie la poalele stejarului imens sub care se odihnea. Apariţia divină l-a îndrumat să descopere o icoană a Maicii Domnului într-o despicătură a stejarului apoi pustnicul a tăiat arborele şi a construit din el bisericuţa care avea să adăpostească vechea icoană. De atunci, lăcaşul se numeşte „Biserica dintr-un lemn”.
Cea mai veche biserică de lemn din Ardeal
Biserica de lemn a mănăstirii Lupşa din judeţul Alba datează, potrivit unor istorici, din anul 1429 şi ar fi fost ridicată cu ajutorul cnezilor Cândea, de călugării care îşi întemeiaseră o sihăstrie în Munţii Apuseni. Este considerată cea mai veche biserică de lemn din Transilvania şi impresionează prin pictura sa interioară, păstrată chiar dacă de-a lungul secolelor lăcaşul de cult a suferit numeroase distrugeri şi transformări.
Biserica de lemn a lui Ştefan cel Mare
Aflat în vecinătatea mănăstirii Putna, schitul Putna datează de la mijlocul secolului al XIV-lea şi este considerată de unii istorici singura biserică de lemn medievală din România. Biserica de la Putna a fost adusă de Ştefan cel Mare de la Volovăţ, potrivit mărturiilor vremii. Vechimea excepţională şi planul arhaic îi dau monumentului istoric o valoare inestimabilă pentru arhitectura medievală din România, susţin istoricii.
Biserica patimilor
Biserica de lemn din satul hunedorean Almaş - Sălişte, veche de trei secole, a fost împodobită cu picturi neobişnuite care înfăţişează Judecata de Apoi. Artistul bisericii a pictat mulţimile de credincioşi dezgoliţi, schingiuiţi de diavoli goi. Scenele, explicate în texte cu litere chirilice, înfăţişează: „cârciumarul care îndoaie vinul cu apă, iar apoi îl vinde scump”, „morarul care ia prea multă vamă” (spânzuraţi), „muierea care nu face prunci” (atacată de doi şerpi care o muşcă de sâni), „omul care păcătuieşte pentru că doarme duminica dimineaţa” (pus într-un coşciug). „Pictorul acestui rai şi iad e pictorul ţăran, pictorul anonim ieşit de-a dreptul din rândul poporului. O dovadă indirectă ar fi multele inscripţii explicative, mai ales referitoare la iad, unde artistul îşi varsă tot veninul asupra femeilor şi a duşmanilor păgâni. E ceva izvorât din simplicitatea şi originalitatea sufletului ţărănesc”, explica istoricul de artă Virgil Vătăşianu, într-o lucrare din 1930.

Cea mai înaltă biserică de lemn
Cea mai înaltă biserică de lemn din lume a fost construită la Săpânţa şi a ajuns la o înălţime de peste 75 de metri, în urma rectitoriei sale din anii 1990. Se spune că turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi văzută de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureşului istoric rămasă în Ucraina.
Bisericile din UNESCO
Opt biserici de lemn din judeţul Maramureş au fost incluse în patrimoniul mondial al UNESCO în decembrie 1999: Biserica de lemn din Budeşti Josani, Biserica de lemn din Deseşti, Biserica de lemn din Bârsana, Biserica de lemn din Poienile Izei,Biserica de lemn din Ieud Deal, Biserica de lemn din Şurdeşti, Biserica de lemn din Plopiş, Biserica de lemn din Rogoz. Bisericile reprezintă exemple remarcabile de arhitectură specifică ţinutului de munte din nordul României şi mai multor perioade istorice. Construcţiile înalte şi înguste impresionează prin tehnica îmbinărilor de lemn şi a realizării învelitorilor din şindrilă, precum şi prin motivele ornamentale cu care au fost împodobite.


Vă recomandăm să citiţi şi: